Hlavní obsah

Známý pražský klub uvízl. Bez stadionu se do ligy těžko posuneme, ví sportovní ředitel Žižkova

Dopolední výkop v nedělních 10.15. Fajn občerstvení. Tyčící se věž na dohled. A hlavní tribuna zase na dosah střídaček i dění na trávníku. „Stadion je krásný, moderním parametrům první ligy ale už neodpovídá,“ poví Pavel Hoftych, sportovní ředitel fotbalové Viktorie Žižkov. Po osamostatnění země stabilní ligový klub se už dlouho potácí mezi druhou a třetí ligou. Výš mu brání i stárnoucí domov.

Známý pražský klub uvízl. Bez stadionu se výš nehne. Výsek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Článek

„Už i akcionářům jsem říkal, že pokud se na Žižkově nepostaví nový stadion, bude obrovský problém, aby Viktorka šla zase někdy do ligy. Současný stadion nesplňuje podmínky,“ přibližuje Hoftych v pořadu Přímák na Sport.cz

„I vzhledem k poskládání okolních budov se hodí nový stadion pro pět až šest tisíc diváků. A někde v okrajové části Prahy tréninkové centrum. Děti a mládežníci Žižkova v současnosti putují po celém městě,“ pokračuje. „Bez těch bodů se Viktorka bude těžko posouvat.“

Zavedený pražský klub momentálně hraje v druhé nejvyšší soutěži. V minulé sezoně v ní obsadil Žižkov osmou příčku, a i v aktuálním ročníku se pohybuje okolo středu tabulky. Za poslední dekádu ale také dvakrát spadl do třetí ligy, z níž okamžitě postoupil zpět. Žižkov měl i dluhy a vleklé ekonomické potíže. Hrozil bankrot, scházeli mu hráči.

Poslední období se červenobílý klub stabilizuje.

A nastává příhodnější chvíle k úvahám, jak ho zase posunout blíž k elitě. Ještě na počátku tisíciletí hrál Žižkov dnes už neexistující Pohár UEFA. Nyní kromě Viktorie využívá útulný stadion i sparťanská rezerva, která také hraje ve druhé lize. Stadion ale postupně chátrá.

Hoftych ve studiu Sport.cz prozradil, že se vedou diskuze s architekty, kteří by na jeho místo v centru Prahy zasadili nový fotbalový stánek. Stavba by mohla obsahovat i kryté parkoviště nebo prostory pro další komerční využití.

„Děláme vše pro to, abychom jako klub měli ambice. Vedou se nějaké debaty, které jsou možné,“ říká sportovní ředitel. „Současný stadion je krásný, když chcete vidět fotbal zblízka. Začátky v nedělních 10.15 maji taky svůj půvab,“ uvažuje. Vyzadovanym parametrům první ligy ale žižkovský stadion už neodpovídá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kevin Lafrance ze Žižkova skluzem zastavuje příbramského Lukáše Hejdu. (archivní snímek)