Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Z našeptávače opět lídrem Slavie. Před Bořilem smekám, říká expert

Kvůli operovanému kolenu byl rok a půl bez fotbalu. Vypadalo to, že s jeho kariérou je konec, že vklouzne do role člena realizačního týmu Slavie. Obránce Jan Bořil se však konci vzepřel, vrátil se do bývalé formy. V sobotu dokonce gólem přispěl k výhře Slavie nad Plzní (3:0). „Přitom jsem ho viděl už před rokem a půl víceméně jako našeptávače trenéru Trpišovskému,“ říká sportovní manažer Viktorie Žižkov Pavel Hoftych v pořadu Přímák na Sport.cz.

Přímák s Pavlem HoftychemVideo: Sport.cz

Článek

Pro 33letého Bořila, který navíc během letošního jara utrpěl zlomeninu lícní kosti a natrhl si sval, má jenom slova uznání. „Klobouk dolů před jeho návratem. Ještě nedávno to totiž vypadalo, že Bořil je ve Slavii v roli nehrajícího kapitána. On se ale obdivuhodně vrátil a hraje skvěle. Jeho přítomnost na hřišti je pro Slavii velkou pomocí,“ podotýká Hoftych.

Podle něj je velkou zásluhou Bořila, že sešívaní inkasovali v úvodních osmi kolech Chance ligy jediný gól. Výkonnostně vedle něj vyrostl stoper Igoh Obgu, který je mnohem zodpovědnější než dřív. Bohužel pro Slavii se však 24letý Nigerijec v duelu proti Plzni zranil, kvůli zlomenině jařmového oblouku a následné operaci bude minimálně měsíc a půl mimo hru. Navíc sešívaní nemůžou dlouhodobě počítat s reprezentačním obráncem Tomášem Vlčkem, který se dává do kupy po operaci zkříženého vazu v koleně.

„Pro Slavii je zranění Ogbua průšvih. Afričani mají někdy problém s elementární zodpovědností, dělají laciné chyby. Ogbu ale patří k lídrům defenzivy, je silový, rychlý, budí respekt. Když se na něj podíváte, nechcete se k němu přibližovat. Je otázka, jak dlouho bude trvat léčba. Slavia to vyřešila návratem Davida Zimy do sestavy, třeba se šance dočká i Štěpán Chaloupek,“ uvádí Hoftych.

Sobotní ligový hit v Edenu byl prvním zápasem týmů elitní české trojky. Podle bývalého trenéra Liberce nebo Mladé Boleslavi ukázal, že o mistrovský titul si to rozdají výhradně Sparta se Slavií. „Karty jsou rozdány podle rozpočtů. Je tady jasná suverenita Sparty a Slavie. Plzni k nim krůček schází,“ tvrdí Hoftych.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: