Hlavní obsah

PŘÍMÁK: LM, titul a konec? Priske ve Spartě nemusí vydržet dlouho, míní expert

Jméno Briana Priskeho mu není cizí už slušnou řádku let. Bývalý reprezentant či hráč Sparty Václav Kadlec potkal současného kouče Letenských během angažmá v dánském Midtjyllandu v roce 2016. „Už v té době bylo vidět, že nebude jen asistent, že má větší ambice. Nečekal jsem, že by se mohl dostat do Sparty, ale jsem za to rád,“ říká Kadlec v pořadu Přímák na webu Sport.cz.

Přímák s Václavem KadlecemVideo: Sport.cz

Článek

Kadlec platil za jeden z největších talentů českého fotbalu, kromě Sparty prošel Frankfurtem nebo právě Midtjyllandem. V Dánsku ho tehdy nevedl pouze hlavní kouč Jesse Thorup. „Priske byl asistent. Logicky zastával trochu jinou roli, ve finále měl hlavní slovo Thorup, ale Priske dělal více věcí v tréninku. Už v té době pro mě bylo zásadní, zda je trenér dobrý člověk. Nemusí mi předat úplně fotbalové myšlenky, ale nesmí to být levák. Pak jsem schopný na hřišti za trenéra umřít,“ vzpomíná Kadlec, jenž vinou zranění zřejmě definitivně uzavřel profesionální kariéru v červnu tohoto roku.

S dánským koučem se potkává i po letech, kdy Priske před uplynulou sezonou kývl na nabídku Sparty a hned ji dovedl k titulu. „Potkali jsme se třeba v Jablonci. Jednou za čas jedu na Strahov, tak prohodíme pár slov,“ líčí Kadlec.

Zároveň tipuje, že Priske, jenž nedávno podepsal novou smlouvu do roku 2026, by na Letné nemusel vydržet zas tak dlouho. „Vidím to tak, že Sparta příští rok udělá Ligu mistrů, třeba i titul. Priske tedy dokáže všechno, co mohl. Co by tady měl více dokazovat? Určitě se bude chtít posunout dál. Pokud se v Evropě ukáže, nebude mít o nabídky nouzi,“ míní Kadlec.

Bývalý útočník také v Přímáku popsal, jaké rozdíly mezi Českem a Dánskem tehdy panovaly. „Bylo to hodně o teambuildingu. Scházeli jsme se dřív. Měli společné snídaně, kde byl videotechnik a pouštěl nám komické situace z tréninku, abychom byli spolu a něco společně zažili. Na Spartě mi tohle chybělo,“ vzpomíná.

Nešlo však jen o Priskeho. V Midtjyllandu působil také kondiční kouč Christian Clarup, který v Česku za poslední rok a půl vybudoval pověst velmi tvrdého a nekompromisního trenéra. Tak tomu dle Kadlece bylo už v roce 2016.

„Pamatuji si, jak jsem si myslel, že jsem nějaký zápas hrál dobře, ale přišel za mnou Clarup a říkal, že to bylo málo. Já mu říkal: ‚Neblázni, vždyť jsem měl asistenci a bylo to dobrý.‘ On, že ne, že mám málo naběhaných metrů ve sprintu. Bylo to 300. Tak jsem řekl, že to je dobré,“ líčí Kadlec.

Jenže měl těžké porovnání. Na druhém křídle totiž pobíhal známý rychlík Pione Sisto. Ten metrů ve sprintu naběhal 900. „On byl extrém, průměrná dobrá čísla byla kolem 400, tomu se mi pak dařilo přibližovat. Sisto měl hru založenou na soubojích jeden na jednoho, byl v nich úžasný. Moc se nevracel a čekal na své akce. Za poločas udělal asi deset padesátek s balonem jak prd. Já měl způsob hry trochu jiný,“ tvrdí Kadlec.

Celou momentální Spartu vnímá jako velmi silnou, byť klopýtnutí mohou přijít, podobně jako o víkendu při prohře 1:3 v Mladé Boleslavi. Letenští tam nepodali dobrý výkon, zejména vzadu se ukázalo, že pokud chybí dva stopeři z nejužší rotace (Ladislav Krejčí a Martin Vitík), může mít obhájce titulu problémy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Kadlec oslavuje branku Sparty

Teď bude na Priskem, aby zajistil, že porážka nezanechá na týmu žádné viditelné stopy. Sparta má před sebou dvojzápas s Bohemians. Nejprve ve středu v Ďolíčku v rámci MOL Cupu, o víkendu pak domácí ligové střetnutí. Podle Kadlece je Priske mužem, jenž dokáže na hráče správně zapůsobit.

„Kádr Sparty se v posledních letech hodně obměnil, už tam není moc kluků, co zažili neúspěchy. Je to hodně o charakteru. Nemyslím, že Priske bude nejlepší trenér na světě, ale má kolem sebe dobře poskládaný tým a dává tomu tvář,“ vysvětluje Kadlec.