Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Derby vyřadilo klíčové hráče. Na Spartě se modlí, říká Rajnoch

Fotbalová Sparta řeší po sobotním derby, v němž se remízou 0:0 přiblížila titulu, nemalé personální problémy. Otazníky pro úterní klání s Baníkem Ostrava jsou nad složením obrany, zálohy i útoku. Citelné budou absence nejen kapitána Ladislava Krejčího či křídelníka Lukáše Haraslína. „Sparta se modlí, aby byl Filip Panák v pořádku,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz bývalý reprezentant Jan Rajnoch. Koho by si vybral z dvojice Indrit Tuci – Adam Karabec?

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

Článek

Letenští jistě nemohou kvůli kartám počítat s Krejčím, Haraslínem ani středopolařem Qazimem Lacim. Derby pak vinou zranění nedohráli další záložník Kaan Kairinen a již zmíněný Panák. Pět borců, kteří v sobotu nastoupili v klíčové bitvě o titul v zahajovací jedenáctce.

Jak by musel trenér Brian Priske ve svém systému 3-4-3 reagovat, pokud by nemohl počítat ani s jedním? Začneme od obrany, kde by se měli v úterý objevit Asger Sörensen a Martin Vitík. K nim se nabízí primárně Jaroslav Zelený. „A také Patrik Vydra, jenž nastupuje pravidelně za B-tým. Má herní praxi a je to hráč, který zápas zvládne. Sparta se ale modlí, aby byl Panák zdravý,“ říká Rajnoch.

Vydra chybí v nominaci na pondělní utkání sparťanské rezervy na půdě té olomoucké. Post stopera mu není cizí, i když poslední dobou nastupuje primárně jako defenzivní srdce středu zálohy. Teoreticky i tam by ho mohl Priske proti Baníku využít. A to v případě, že opravdu bude chybět s Lacim i Kairinen a při zranění Davida Pavelky zůstanou jen Lukáš Sadílek s Markusem Solbakkenem.

A pak je zde vinou hloupého vyloučení Lukáše Haraslína rozbití ofenzivního trojzubce. „Nejsem přesvědčený, je to jen můj názor a nikomu nechci radit, o pozici Tuciho na křídle. Přestože měl po přestupu do Sparty dobré momenty, vidím tam spíše Adama Karabce. Pro mě je také záhadou, že nedostává prostor Michal Ševčík. Na druhou stranu nepředpokládám, že mu trenéři dají šanci zrovna teď s Baníkem,“ nastiňuje Rajnoch, kdo by se mohl objevit vedle Jana Kuchty s Veljkem Birmančevičem.

Priske také používal variantu s Victorem Olatunjim uprostřed a Kuchtou ze strany. „Pro Kuchtu není křídlo ideální post a při dobré formě by byla velká škoda stavět ho jinam než na hrot,“ má jasno Rajnoch. „Vychází mi tedy Tuci či Karabec a byl bych pro Karabce. Trenér to ale samozřejmě může vidět jinak,“ dodává.

Rajnoch rovněž očekává, že se v základní sestavě objeví Angelo Preciado. Ekvádorský krajní obránce pykal ze červenou kartu v duelu s Mladou Boleslaví a právě v derby mohl poprvé nastoupit. Priske dal však přednost Tomáši Wiesnerovi a Preciada poslal na trávník v 63. minutě.

„Wiesner hrál poslední zápasy dobře, zaslouženě si udržel pozici. Jenže Preciado je pořád nadstandardní hráč a byla by škoda, pokud by ani teď nenastoupil,“ konstatuje Rajnoch. Dokonce se kloní i k variantě, že naskočí oba. Jeden jako krajní obránce a druhý o řadu výš. „Varianta to je.“

Sparta je blízko obhajobě mistrovského titulu. Před posledními třemi koly má na druhou Slavii náskok čtyř bodů a výhodu v případě finální rovnosti. Baník naposledy zdolala ve druhé polovině dubna poměrem 4:3. Podle Rajnocha se Ostravě tehdy duel povedl a byl k vidění atraktivní otevřený fotbal.

„To je celý Baník. Doma se mu nedaří, protože tam týmy hodně brání. Jako teď o víkendu Mladá Boleslav. Dala rychlý gól a zalezla. Pro Baník je to problém, má více hráčů pro rychlý přechod než na dobývání. Dnes není lehké, pokud nemáte Maradonu nebo Messiho, dobře organizovanou obranu překonat,“ popisuje Rajnoch slabinu Baníku, jenž stále bojuje o evropské poháry, aktuálně je pátý a na čtvrtou Boleslav ztrácí dva body.

„Přeju si, aby zápas na Spartě byl jako ten poslední. Baník nemá na co čekat. Ve skupině o titul toho zatím moc nepředvedl. Jestli se chce rehabilitovat, musí ukázat víc,“ shrnuje Rajnoch.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: