Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Po derby byl Priske na odvolání. Velký kredit Rosickému, že společné cestě dál věřil!

Pražská Sparta dokázala po 23 letech obhájit mistrovský titul. Definitivu jí dala sobotní vysoká výhra 5:0 nad Mladou Boleslaví. Ale ruku na srdce - kdo by to v létě 2022, kdy Letenští pod novým trenérem Brianem Priskem vypadli z předkol Evropské ligy, odhadoval? „Tohle by tenkrát netipoval nikdo. Jestliže loňský titul nabídli Spartě konkurenti, ten letošní je naprosto zasloužený,“ říkají unisono v pořadu Přímák fotbaloví redaktoři Sport.cz Robert Neumann a Jiří Lizec.

Přímák s Jiřím Lizcem a Robertem NeumannemVideo: Sport.cz

Článek

„Po vyřazení z Evropy navíc následně na podzim padla Sparta v derby se Slavií 0:4, k tomu měla sérii remíz. Vypadala odevzdaně. Kromě Priskeho je třeba dát velký kredit sportovnímu řediteli Tomáši Rosickému, který společné cestě věřil. Přitom volání po odvolání Priskeho po derby bylo velké,“ dodal Lizec.

Spartě se sice nevyhnula krize, kdy na jaře inkasovala těžké dva direkty s Liverpoolem v Evropské lize (porážky 1:5 a 1:6) a čtyřgólový ligový debakl v Plzni. Dokázala se však rychle oklepat a vrátit se na svoji cestu. „Vypadalo to s ní v tomto období bledě. Klobouk dolů, že se dokázala rychle oklepat a nabrat zpátky sebevědomí. Závěr sezony zvládla výborně,“ pronesl Neumann.

Sázka na zahraničního trenéra tak Spartě dokonale vychází. Přitom si nesla velké memento z temné éry italského kouče Stramaccioniho. Priskemu se však dílo skvěle daří. I díky jeho pozitivní povaze a přirozenému respektu. „Po debaklu v Plzni byl nepříjemný, prohra ho srazila. Měl jsem ale možnost dělat s ním v zimě rozhovor. Je v pohodě, sympatické vystupování určitě nehraje,“ tvrdí Lizec.

Sparta pod Priskem vystřídala Slavii v pozici české jedničky, získala nyní druhý titul v řadě. Má však na to, aby vyrovnala kousek z let 1996-2001, kdy českou ligu ovládla pětkrát po sobě? „V současné době je tohle asi nemožné. Sparta je soudržná, táhne za jeden provaz. V tom bude pokračovat dál. Pak je tady ale sportovní stránka, kdy vedení bude muset citlivě reagovat na případné odchody,“ dodává Neumann.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Související témata: