Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Nejlepšího hráče ligy si hýčká Slavia. Podrželi ho, teď to neuvěřitelně splácí, tvrdí expert

Kdo aktuálně vyčnívá ve fotbalové nejvyšší soutěži? Slávistický univerzál Lukáš Provod. „Pro mě je nejlepší hráč ligy. V současné formě s plzeňským Pavlem Šulcem, ale on je ještě výš. MVP,“ vypálil v pořadu Přímák na Sport.cz trenér a bývalý mládežnický reprezentant Petr Mikolanda. Pokud sedmadvacetiletý univerzál nakonec zamíří z Edenu do zahraničí, prý se nespokojí s klubem, který nebojuje o nejvyšší příčky.

Přímák s Petrem MikolandouVideo: Sport.cz

Článek

Po nedělní výhře 2:1 v Jablonci skloňovali jméno Lukáše Provoda snad všichni fanoušci a experti. Opět ukázal, jaký poklad v něm Slavia momentálně má.

„V 80. minutě toho měl plné zuby. Začal umírat, už se mu moc nechtělo. Hrozně rád bych zavolal kondičákům. Podle mě se bavíme o třinácti naběhaných kilometrech a z toho čtyřech ve sprintu. Neuvěřitelné, co Provod dokáže,“ chválí Mikolanda.

„Kromě jiného ho zdobí zodpovědnost do defenzivy i ofenzivy, taktická vyspělost, je důležitý při obranných i útočných standardkách. V Jablonci sám vytvořil tři šance včetně krásné asistence na gól Ondřeje Lingra. Je to prostě komplexní hráč,“ dodává.

Vybrané momenty Lukáše Provoda z utkání v JablonciVideo: Sport.cz

Před více než třemi lety měl utržený zkřížený vaz a poškozený meniskus a deset měsíců pauzíroval. Vůbec se nevědělo, v jaké formě se dokáže vrátit. V posledních týdnech a měsících posílá Provod jasnou odpověď. Je klíčovým mužem pro Slavii i reprezentaci, vyčníval na Euru.

„Podle mě je lepší než před zraněním,“ má jasno Mikolanda. „Celé období bylo těžké psychicky, posílilo mě mentálně, uspořádal jsem si priority. Po návratu si tělo zvykalo na náročný program, na fyzické zápasy ve Slavii, měl jsem několik dalších menších zranění. Nebyl jsem na to zvyklý, tělo se s tím rovnalo. Každé dva měsíce jsem vyskakoval z tréninkového procesu. Byla to zkrátka složitá doba. Teď se mi vrací, že jsem vytrval,“ popisoval Provod v polovině října ve velkém rozhovoru pro Sport.cz.

Ve středu oslaví 28. narozeniny. Logicky se nabízí otázka, zda není nejvyšší čas, aby si zkusil zahraničí. Sám netají, že je případnému přesunu otevřený. Stejně tak jeho rodina. Záleží tedy na nabídce, která by vyhovovala jak jemu, tak zejména klubu.

„Po mistrovství Evropy jsem měl nabídku z Empoli. Já ale znal nastavení Slavie. Měli jsme před sebou klíčovou sezonu s možností se dvakrát dostat do Ligy mistrů. Chceme udělat titul. (…) Seděli jsme s panem Tvrdíkem (předseda představenstva - pozn. aut.), domluvili se na prodloužení smlouvy ve Slavii do roku 2029 s tím, že uvidíme, co se stane v budoucnu,“ líčil Provod.

„Navíc se jednalo o hostování s opcí, na což by Slavia nikdy nepřistoupila. Žádná další konkrétní nabídka se ke mně nedostala,“ prozradil s tím, že jakmile by se ozval třeba AS Řím, debata s vedením Slavie by se zřejmě ubírala lehce jiným směrem.

Podle Mikolandy je u českých fotbalistů obecně nastavení, že touží okusit zahraniční angažmá.

„Chceš jít do ciziny, zkusit si to. Nechceš zůstat v našich luzích a hájích. Samozřejmě ve 28 letech je to něco jiného než ve 22. Třeba Slavia vyhraje titul, půjde rovnou do Ligy mistrů, což by byla zase nová výzva a situace. Po zranění ho tým musel podržet, teď to Provod neuvěřitelně splácí,“ zdůraznil Mikolanda v Přímáku.

A co konkrétní cenovka a štace?

„Myslím, že Provoda moc nezajímá sedmý nebo osmý flek bundesligy. Bavíme se o klubech, které útočí na TOP 3 v Německu nebo Anglii. Nebo někdo chce klidně do Ameriky, zkusit jinou mentalitu. Obecně co vím, v angličtině komunikuje velmi dobře. Je to jen o nabídce. Slavia se nespokojí s osmi devíti miliony eur. Reálně se bavíme o třinácti,“ odhadl Mikolanda částku v přepočtu až 330 milionů korun. Web transfermarkt.com Provoda oceňuje na 5,5 milionu eur.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: