Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Straka má jasno. Slavia titul nezíská

V pátek večer bude František Straka na Letné. Šestašedesátiletý trenér bude držet palce Spartě v duelu proti Pardubicím, kterým začne nová sezona české fotbalové ligy, v níž se bude hrát o přímý postup do Ligy mistrů. „Champions League je velké lákadlo. Slavia nevyhrála ligu třikrát po sobě, má obrovskou motivaci. Sešívaní všude říkají, že je na čase dobýt titul. Já tvrdím, že ho nezískají. Sparťani mají lepší tým,“ říká Straka ve fotbalovém pořadu Přímák na Sport.cz.

Přímák s Františkem StrakouVideo: Sport.cz

Článek

Nicméně Letenští v létě ztratili kapitána Ladislava Krejčího, který přestoupil do španělské Girony, a trenéra Briana Priskeho, jenž přijal nabídku Feyenoordu Rotterdam. Kdo z nich bude chybět víc?

„Chybět budou oba. Jedna věc je hráčská kvalita a kabina. Láďa Krejčí má v sobě něco výjimečného, což jsem tvrdil už dávno. A další věcí je největší osobnost Sparty pan Priske. Ale i přes tyto odchody věřím nejvíc Spartě,“ podotýká Straka.

Před pátečním zápasem s Pardubicemi se ve velkém řeší, jestli Priskeho nástupce Lars Friis vyšle na hřiště některého z reprezentantů, kteří se účastnili Eura (Birmančevič, Haraslín, Vitík, Kuchta, Laci) nebo mistrovství Jižní Ameriky (Preciado). Ani jeden z nich neodehrál v letní přípravě ani minutu. Jak by se na Friisově pozici zachoval Straka?

„Sparta nemá koho šetřit. Ano, v úterý ji čeká první zápas druhého předkola Ligy mistrů, ale ti kluci se potřebují dostat zpátky do herního režimu. Fanoušci jsou natěšení, jak se bude Sparta prezentovat, nemůžete tam dát, v uvozovkách, béčko. Tohle nikoho nezajímá, jste měřeni úspěchem. Myslím, že budou hrát všichni reprezentanti, pokud jsou zdraví,“ tvrdí Straka.

Připouští však, že přepnout z velkého turnaje na ligu po krátké dovolené není jednoduché. „Zažil jsem to po mistrovství světa v roce 1990. Vracel jsem se do Mönchengladbachu, neměl jsem odpočinek. Jde o fyzický i psychický problém. Dva měsíce jsem s tím měl velké problémy, než si tělo zase zvyklo,“ uvádí Straka.