Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Česko uteklo i Premier League. Červených bude přibývat, varuje expert

Až na pár výjimek odkopal kariéru na domácích trávnících. Se Spartou vyhrál deset ligových titulů, jako obránce viděl pouze dvě červené karty. „Kdyby za našich časů bylo video a posuzovalo se stejně, vyloučení by bylo daleko víc,“ myslí si Michal Horňák - vicemistr Evropy z roku 1996 a jeden z trenérů pražské Dukly, který navštívil pořad Přímák na webu Sport.cz.

Přímák s Michalem HorňákemVideo: Sport.cz

Článek

Červené kolo. Rudá runda. Víkend plný zkratů.

Poslední ligové kolo si vysloužilo dost označení. V osmi zápasech viděli ligoví fotbalisté hned devět červených karet. „Náhoda to není. Zápasů a kol s červenými kartami bude víc, protože přibyl VAR,“ upozorňuje Horňák.

Víkendová řežba byla málem rekordní. Víc vyloučení bylo k vidění pouze v jednom kole v prvorepublikových časech v ročníku 1925/1926 a nedlouho po osamostatnění země v sezoně 1995/1996.

Rudá úroda má několik příčin. Souvisí ale i s tím, že je lepšící se domácí liga stále fyzicky extrémně náročná a kontaktní.

Dokazuje to i porovnání se zahraničními špičkovými soutěžemi.

V anglické Premier League padlo zatím sedm červených karet, v německé bundeslize 11, v italské Serii A ještě o jednu víc. V Česku bylo k vidění už 27 vyloučení, čímž výrazně převyšuje i srovnatelnější belgickou (10) nebo tureckou ligu (11).

Jistě, každá soutěž má odlišný počet účastníků i odehraných kol. Podobná statistika ale zaráží.

Za zvýšením počtu červených karet podle Horňáka hledejte i nástup moderních technologií.

„VAR do hry vstupuje víc. Dřív by se zákrok kolikrát přešel a člověk si ho ani pořádně nevšiml. Z opakovaných záběrů pak vidíme, že se soupeřova noha prohne,“ přemítá exreprezentant Horňák. „S VARem se vždy neztotožňuju. Často jde o zákroky, které ani neuděláte vy. Jen vám dojede noha a po odehrání míče trefíte nešťastně soupeře. Je to nezaviněné, ale dnes je každý zodpovědný za svůj pohyb. Nahrává to rozhodčím a faulovanému hráči. Je to trend.“

U třetiny víkendových vyloučení asistoval videorozhodčí. „Pozitivní je, že většinu faulů viděli rozhodčí na hřišti hned,“ podotýká reportér Sportu.cz Jan Daněk. „Je ale zajímavé, že osm z devíti červených faulů se stalo na útočné polovině. Nikdo nehasil nějaký požár nebo nezatáhl za ruční brzdu. A možná když dal rozhodčí jednu červenou kartu, chtěl to trošičku kompenzovat na opačné a vznikne z toho téměř rekordní kolo.“

V nejnovějším dílu pořadu Přímák rozebírají hosté rozkoukávání ligového nováčka z Dukly, zfušovanou penaltu ostravského Ewertona nebo olomoucký rozkvět pod trenérem Janotkou.

Velkým tématem bylo i derby Sparty se Slavií, které se chystá v neděli v Edenu.

„Přál bych si, aby to bylo pěkné utkání se spoustou gólů. Sparta nesmí zaváhat, aby se ztráta na Slavii nezvětšila,“ přemítá Horňák. „Bude to vyhecované, boj o každý metr. A uvidíme, jak to bude s trendem červených karet. Pokud bude VAR upozorňovat dál, nějaká možná padne i tam.“

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Související témata: