Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Úskalí pro Pardubice. Skvělá jména ještě nezaručí úspěch, říká Červenka

Aktualizováno

Hokejová extraliga je zpět! Přes čtyři měsíce dlouhá pauza je u konce a čtrnáct týmů se opět vydá do boje o mistrovský titul! Dvaatřicátá sezona nejvyšší domácí soutěže v samostatném Česku nabídne mnoho zajímavých jmen a útok Třince na šestý titul v řadě. První díl pořadu Příklep v nové sezoně měl speciální koncept - šéfredaktor Martin Kézr vyzpovídal trenéra třineckých Ocelářů Zdeňka Motáka i jednu z největších hvězd extraligy, pardubického Romana Červenku! Pořadem provázeli Honza Homolka spolu s redaktorem serveru Sport.cz Janem Škvorem.

Příklep s Romanem Červenkou a Zdeňkem MotákemVideo: Sport.cz

Článek

Úterní předehrávkou mezi Spartou a Třincem začne 52kolový maraton základní části hokejové extraligy. Právě pražský celek a Oceláři, útočící na šestý triumf v řadě, budou patřit k favoritům na mistrovský titul. „Hranice mezi vítězstvím a prohrou je hrozně tenká. Já pořád hráčům zdůrazňuji, že dokázali výborné věci, ale je potřeba tu výkonnost zvedat dál a dál,“ vysvětluje v rozhovoru kouč Třince Zdeněk Moták.

Hned v úvodu soutěže se ale Oceláři musí potýkat se zraněními. „V tom vidím hlavní problém. Jakub Jeřábek ani Andrej Nestrašil a Martin Růžička start sezony nestihnou, to zdraví je tam bohužel nepustí,“ vysvětluje šedesátiletý trenér.

Třinecký kádr se tak zúžil na minimum. „Doufám, že se nám už zranění vyhnou. Ale nežádal jsem o nějaké další hráče,“ říká kouč. O to víc se budou chtít soupeři na Třinec vytáhnout. „My se soustředíme na týmový výkon. A chceme, aby se každému týmu proti nám hrálo špatně,“ dodává Moták.

Zejména takzvaná třinecká la Familia stojí za úspěchy Ocelářů posledních let. „Je za tím opravdu hodně úsilí a práce. Chci, aby se hráči zlepšovali individuálně, ale ten status týmového výkonu je u nás na nejvyšší úrovni,“ vysvětluje trenér aktuálních českých šampionů.

Dynamo bude silné

Do boje o prvenství se hlásí také silně posílené Pardubice. „Zásahy v sestavě byly velké, ale pořád je dost času na to, aby si to sedlo. Já věřím, že pro Dynamo to byl správný krok,“ říká o posilách redaktor Sportu.cz. Kromě Jiřího Smejkala a Andreje Šustra ohlásilo Dynamo v létě i nejzvučnější posilu letošního ročníku - osmatřicetiletého dvojnásobného mistra světa Romana Červenku. „Mám pocit, že to tentokrát opravdu sedlo. A byl bych překvapený na konci sezony, kdyby Dynamo nemělo titul,“ říká Škvor.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Útočník Pardubic Roman Červenka. Fotografie byla pořízena dne 3. září 2024 během akce Média den Tipsport extraligy pro sezonu 2024/2025.

Červenka málem ale obouval kopačky. „Do 13-14 let hrál fotbal, hráli jsme spolu, protože jsme stejný ročník. Byl to výborný fotbalista a myslím, že kdyby si vybral fotbal, tak bude neskutečný hráč,“ míní bývalý spoluhráč reprezentačního kapitána Škvor. V anketě mezi hráči extraligy se hokejisté shodují, že proti osmatřicetiletému útočníkovi se bude hrát opravdu těžko. „Já mu nenechám ani centimetr ledu,“ zmiňuje například sparťanský obránce Michal Kempný.

Reprezentační kapitán se na český led vrací po osmi letech. „Jsem zvědavý, jak to bude vypadat. Kam se vlastně extraliga posunula za ty roky, těším se, až si na to sáhnu,“ říká ve speciálním rozhovoru Červenka. Oproti Švýcarsku ale velký rozdíl nevnímá. „Hokej zůstává hokejem. Je to o tom stylu hry daného týmu a uvidíme, jak si to sedne,“ doplňuje.

Pardubice mají minimálně na papíře extrémní sílu. „Máme tým skvělých jmen, ale to ještě nezaručuje úspěch. Je to určitě velká motivace, aby se vytvořilo mužstvo, které táhne za jeden provaz a potáhne až do konce,“ míní Červenka, který bude v české extralize nově nosit na dresu číslo 19.

Právě touha po titulu byla jedním z důvodů, proč si osmatřicetiletý útočník vybral Pardubice. „Tenhle tým má mistrovské ambice. Určitě tomu rozhodnutí hodně pomohl i světový šampionát. Cítit tu radost a ty zážitky z výhry, to by chtěl člověk zažívat každý rok. To je něco, proč člověk ten hokej hraje,“ vysvětluje nová tvář české nejvyšší soutěže.

Extraliga mistrů světa

Nová jména posílila i další mužstva. „Česká extraliga je lákadlem, je to jmenovitě jedna z nejkvalitnějších sezon, takže se opravdu těším. Uvidíme spoustu kvalitních zápasů, týmů s finálovými ambicemi je několik,“ glosuje to Škvor. Letošní ročník dostal přízvisko „extraliga mistrů světa“, napříč kluby se představí hned jedenáct úřadujících šampionů a k tomu tři mistři světa z minulých let včetně legendárního Jaromíra Jágra.

Pět důvodů, proč sledovat Tipsport extraligu:

  • Extraliga mistrů světa: Nejvyšší soutěž se může pyšnit tímto nádherným přízviskem, představí se v ní hned 11 úřadujících světových šampionů.
  • Návrat hvězd: Na českém ledě se znovu bude prohánět třeba Roman Červenka, ale i další osobnosti a reprezentanti Jiří Smejkal, Radim Šimek nebo Dominik Mašín.
  • Jágrův last dance: Největší legenda českého hokeje avizovala svou poslední sezonu, v níž se 52letý hrající majitel bude snažit zachránit své Kladno a třeba ho i postrčit směrem do play off.
  • Bouřlivá atmosféra: Návštěvnost na stadionech stále roste, zájem o hokej a tuzemské hvězdy je enormní, i letos se zřejmě budou lámat rekordy.
  • Drama na všech frontách: Další bitva velké trojky o mistrovský titul, Pardubice se Spartou budou chtít konečně sesadit třinecké Oceláře, ale v závěsu čekají i další vlčáci.

Vrací se několik hráčů se zkušenostmi z NHL, například Radim Šimek bude oblékat dres Liberce. „Trochu mě to překvapilo, ale může být velkou posilou Bílých Tygrů,“ míní Škvor, který vidí Liberec jako jednoho z favoritů na čtvrtou pozici. „Bookmakeři upřednostňují Kometu, já jsem hodně zvědavý na brankáře Postavu, který zřejmě bude brněnskou jedničkou.“

Server Sport.cz bude i v letošní sezoně nabízet z každého zápasu jako jediný web klipová videa zachycující góly i zajímavé situace v zápasech a také ucelený tříminutový sestřih utkání, tzv. highlights, bezprostředně po utkání.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: