Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Alkoholu dal stopku. Za večer jsem vypil sedmnáct piv, vzpomíná bývalý reprezentant

Aktualizováno

Na přelomu tisíciletí nakoukl do NHL i české hokejové reprezentace. Bývalý útočník Petr Míka o sobě však dal vědět i po konci hokejové kariéry, kdy se nebál otevřeně mluvit o problémech s alkoholem, které ho už během sportovního života potkaly. „Pivo mi chutnalo extrémně,“ líčí 45letý odchovanec pražské Slavie v pořadu Příklep na Sport.cz. Jaký udělal největší průšvih, co mu pomohlo k abstinenci a proč v extralize měnil jeden klub za druhým?

Příklep s bývalým hokejistou Petrem MíkouVideo: Sport.cz

Článek

Během tří sezon v AHL si v ročníku 1999/2000 zahrál i tři zápasy v NHL za New York Islanders. Osm startů má na kontě i za národní tým. Po návratu do Česka ovšem v extralize dost pendloval. Slavia, Havířov, České Budějovice, Vítkovice, Třinec, Plzeň, Karlovy Vary… Těchto sedm týmů stihl procestovat za pouhé tři roky. „Logicky každého napadlo, že jsem problémový, že to není normální. Tahle pověst šla se mnou,“ mínil Míka.

V tomto období totiž začal výrazně více konzumovat alkohol. „Začalo to v Havířově, byli jsme tam tři na ubytovně, trochu zhrzení a naštvaní, že nejsme jinde. Tak jsme šli na pivo,“ popisoval. Kvůli nočním tahům městem se prý do problémů nedostával. „Když jsem hrál ve Vítkovicích, tak jsme se trochu zdrželi na Stodolní. Trénink jsem sice zvládl, ale někdo nás naprášil, že nás v noci viděl, to nebylo dobré. Ale jinak jsem žádný průšvihář nebyl,“ usmál se Míka.

Situace se ovšem nadále zhoršovala. „Alkoholikem se nenarodíš, ale staneš. A já se k tomu propil. Za večer jsem byl schopný vypít sedmnáct piv a nespadl jsem pod stůl,“ vzpomínal bývalý reprezentant.

Foto: Jaroslav Legner, Profimedia.cz

Petr Míka a trenér Lubomír Pokovič na archivním snímku z roku 2005

S odstupem času už ví, že nebyl daleko od toho, aby dopadl mnohem hůře. „Je to vážné téma. Když to někomu ulítne, může to skončit fatálně. Zásadní je, aby k sobě byl člověk maximálně upřímný a přiznal si to. Rozhodnutí musí přijít zevnitř,“ uvědomoval si.

A Míka prozřel včas. „Naštěstí jsem to zarazil dostatečně brzy a vyskočil jsem z toho. Přes šest let jsem neměl ani kapku alkoholu. Piju vodu a bavím se stejně,“ vysvětloval.

Hokej i patnáct let po konci kariéry, se kterou se rozloučil angažmá v prvoligovém Chomutově a Kadani, stále bedlivě sleduje. Zejména extraligu a mateřskou Slavii. Ve sportovním prostředí ovšem nezůstal. „Ani moje jméno už u fanoušků asi tolik nerezonuje, přece jen už je to nějaký pátek. A hokejová kariéra je krátký časový úsek,“ poznamenal Míka.

Čemu se věnuje nyní, jak vzpomíná na draft do NHL i boj o místo v nejslavnější lize světa nebo co říká o kouči Vladimíru Růžičkovi, se dozvíte v celém díle pořadu Příklep.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: