Hlavní obsah

PŘÍKLEP: NHL v Praze není jen o hokeji. Hráči musí ochutnat i české pivo, říká Eliáš

Jsou kamarádi od patnácti let, kdy spolu začali nastupovat ve stejné formaci v mládežnických reprezentacích. Do NHL byli draftováni ve stejném roce a debut v nejslavnější hokejové lize si odbyli ve stejné sezoně (1995/1996). Patrik Eliáš v týmu New Jersey Devils, kterému zůstal věrný po celou bohatou kariéru, Václav Varaďa pak v dresu Buffalo Sabres. Teď oba celky čekají zápasy NHL v Praze, a tak dvě ikony českého hokeje zavzpomínaly na zámořské časy v pořadu Příklep.

Příklep s Patrikem Eliášem a Václavem VaraďouVideo: Sport.cz

Článek

Oba týmy se už v Praze připravují od začátku týdne, Eliáš, coby legenda Devils, byl i na pondělním tréninku a už vyhlíží páteční a sobotní mač. „Devils mají hodně nových kluků, nový realizační tým a jsem zvědavý, jak se budou prezentovat. Očekávání jsou velká a myslím, že se máme o víkendu na co těšit,“ říká útočník, jemuž v New Jersey z úcty vyvěsili dres.

Velmi zajímavou figurou v pražských zápasech bude Kanaďan Lindy Ruff. Současný kouč Sabres totiž v minulých čtyřech sezonách kočíroval právě soupeře z New Jersey. Zároveň jde o muže, který na začátku kariéry v NHL vedl v Buffalu i Václava Varaďu a našel mu roli bojovníka, buldoka.

„Lindy se zaměří na věci, které Sabres tlačí - to je důraz na kotouči, zarputilost v osobních soubojích a snahu udržet se v útočném pásmu. V minulé sezoně dostávali laciné góly, i když měl brankář Luukkonen skvělá čísla,“ popisoval v Příklepu Varaďa.

Když jeho slova slyšel Eliáš, hned se ptal: „Už ti Lindy volal? Přesně takový byl na ledě Vašek.“

Je jasné, že zápasy v Evropě na začátku sezony slouží i ke stmelení týmu. „Musí ochutnat české pivo a nevidím v tom problém. I organizace to bere, aby si to tady hráči taky užili. Půjde jim o výsledek, ale důležité jsou i vzpomínky,“ řekl Eliáš, který i s rodinou vyrazí na oba pražské duely, zatímco Varaďa kvůli náročnému programu dorazí až na ten sobotní. „Profesně se těším na tu rychlost a na to, kolik padne gólů.“

Hokejisté New Jersey Devils během tréninku ve strašnické haleVideo: nhl.com

Oba ale s moderátorem Honzou Homolkou a expertem webu Sport.cz na NHL Markem Burkertem vzpomínali i na jejich skvělé zámořské kariéry. A řeč přišla také na ikonické jméno Brodeur, protože v šlépějích otce Martina kráčí i 27letý syn Jeremy, který v úterý dokonce nastoupil v přípravě Devils (šlo o část, která není v Praze).

„Já jsem se na něj díval loni na začátku sezony, když jsme řešili brankáře do Slavie (Eliáš je v klubu sportovní konzultant). Věděl jsem, že Jeremy chytal nějaké zápasy v Evropě, tak jsem si říkal, že by to nebyla špatná myšlenka a ‚píárově‘ by to bylo hezké jméno… Ale on se zvedá a zvedá. Chytal v East Coast, což je v Americe třetí liga, dostal šanci na farmě a teď i v tréninkovém kempu. Myslím, že teď bude stabilní člen brankářského týmu na farmě. Dělá postupné kroky,“ přiznal Eliáš.

To Varaďovi se hned vybavily jeho bitvy s otcem Martinem. Varaďa byl v předbrankovém prostoru pečený vařený, snažil se gólmany rozhodit a Martin Brodeur nebyl kliďas, který by si to nechal líbit. „Sekal mě hokejkou po lýtkách,“ smál se Varaďa. A Eliáš přidal: „Byl to Vaškův styl a já si vzpomínám, jak se v Buffalu domlátili.“

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: