Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Kladno je konečně konkurenceschopné, říká legenda, které Jágr zasedl místo

Až překvapivé výkony Kladna na úvod hokejové extraligy těší legendárního útočníka Milana Nového, jenž byl hostem pořadu Příklep na webu Sport.cz. Ikona klubu nechybí v hledišti na žádném zápase Rytířů a má z nich zatím radost.

Příklep s Milanem NovýmVideo: Sport.cz

Článek

„Teď věřím, že nás po deseti letech čeká úspěšná sezona. Slavíme 100 let kladenského hokeje a věřím, že to desáté místo z toho bude,“ myslí si čerstvě třiasedmdesátiletý bývalý útočník. Spolu s ním byl ve studiu šéfredaktor webu Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Sám legendární Nový zavzpomínal i na svou hokejovou kariéru a na angažmá v Jihlavě. „My jsme hodně trénovali, hráli jsme na tři útoky. Byl to armádní klub, ale já jsem za to byl rád,“ vysvětluje. Po vojenské štaci v Dukle se vrátil na Kladno, udržoval se v nebývalé fyzické kondici a střílel jeden gól za druhým.

Vždyť také drží rekord historicky nejlepšího střelce tuzemské soutěže, když nastřílel 474 gólů. „Je to těžké, musíte být zdraví, mít štěstí na spoluhráče, hodně na sobě makat, ve své době jsem třeba už měl atletického trenéra,“ říká Nový, který přibližoval i svůj tvrdý program.

Foto: Profimedia.cz

Československo–USA v ledním hokeji na OH 1976. Milan Nový (č. 6) překonává amerického brankáře Jamese Wardena. Přihlížejí Robert Miller (vpravo) a Stephen Sertich.

„Druhý den ráno po zápase jsem hned šel běhat. Protihráči se pak vždycky divili, jak to, že jim ujíždím. A já vždycky říkal, že mám dobré červené víno z Moravy, takhle jsem si dělal srandu,“ směje se bývalý útočník.

V dresu Poldi během 70. let vládl se spoluhráči nejvyšší tuzemské soutěži. „Každá éra má svůj hvězdný klub. A to Kladno sedí na sedmdesátá léta. Podle mě to byla skvělá parta kluků, kteří možná nebyli úplně extrémní hvězdy, ale společně to dotáhli do zlaté éry. Byla to taková kladenská la Familia, “ přibližuje Kézr a nepřímo zmiňuje i současnou třineckou dynastii.

Tehdy se ale nehrálo play off. „Myslím, že pro diváky je tohle atraktivnější. Například Třinec má opravdu skvělý timing přesně na tu vyřazovací část,“ myslí si historicky nejlepší střelec nejvyšší soutěže. „Já si zase myslím, že Milan by byl skvělý hráč přesně na tyhle klíčové zápasy, které by rozhodoval,“ míní šéfredaktor Sportu.cz.

Jágrův přehled

V posledních letech mělo Kladno úplně jiné starosti, třikrát po sobě hráli Rytíři baráž. Začátek letošního ročníku Tipsport extraligy jim ale vyšel. „Kluci do toho vstoupili skvěle, je to jeden z naších nejlepších začátků sezony,“ říká legenda nejen kladenského hokeje.

Svěřenci trenéra Davida Čermáka si v dosavadních čtyřech utkání připsali dvě výhry, a to nad silnými soupeři – Spartou a Brnem. „Byl to hezký hokej. Je to obrovské povzbuzení, protože jsme konkurenceschopní po dlouhé době,“ těší Nového. „Je to hodně potmelené. Dobrou práci odvádí zřejmě i Radek Smoleňák v kabině. Funguje jim to na domácím ledě, a když se jim podaří z něj udělat tvrz, tak Kladno nemusí být úplně na odpis,“ dodává Kézr.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno–Sparta 3:0 (34. Jágr)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Velkou zásluhu na předvedené hře Rytířů má i nejstarší hráč extraligy – Jaromír Jágr. „Hodně na sobě zapracoval. On moc nejí, hodně shodil. Hodně tomu obětoval, opravdu té poslední sezoně dal všechno,“ vysvětluje letní přípravu Nový. „Je to opravdu jiný Jágr. Každé střídání je na ledě strašně vidět,“ doplňuje Kézr. Před sezonou věnoval dvaapadesátiletý hokejista čas tvrdé přípravě. „Ti mladí hráči, když ho vidí, tak se musí snažit, jinak by se museli stydět,“ je přesvědčen Nový.

Jágrův přehled na ledě s lepší kondičkou ještě více vynikne. „Umí skvěle přihrát, on nedá špatnou přihrávku, má neskutečný přehled. S Matyášem (Filipem) a Jardou (Pytlíkem) si neskutečně sedli,“ míní dvojnásobný mistr světa.

Legenda zasedla místo legendě

Dvě legendy kladenského hokeje se v kabině potkaly v sezoně 1988/1989. Ve své poslední sezoně Nový hrál s tehdy šestnáctiletým Jágrem v jedné lajně. A na první setkání s mladičkým talentem nikdy nezapomene. „On si sedl na moje místo, protože mu řekli, ať si sedne kamkoliv, ale já jsem byl slušný a řekl jsem mu, že si má sednout jinam,“ přidává Nový.

Foto: Profimedia.cz

Exhibiční hokejové utkání při příležitosti 60. narozenin kanonýra Milana Nového, Hvězdy Kladna – Legendy ČR 27. srpna v Kladně. Milan Nový (vlevo) a Jaromír Jágr před zápasem

Talent Jaromíra Jágra byl ale některým hráčům tehdy trnem v oku. „Někteří to vycítili a posílali ho zpátky do dorostu. A on mi říká: ,Pane Nový, já bych se tam asi vrátil. A já mu říkám, hrajeme spolu ve třetím útoku a budeme dávat góly.‘ A ono to dopadlo,“ říká majitel mimo jiné i olympijského stříbra z Innsbrucku 1976.

Jágr před letošní sezonou oznámil, že půjde o jeho poslední. Otázka je, jaká bude jeho budoucnost. „Já si dovedu představit, že bude i na lavičce. Rozhodně bez hokeje nebude,“ je přesvědčen Nový. „Myslím, že ani Jágr sám neví, kam povedou jeho kroky po herní kariéře. Ale určitě momentálně je jeho cílem i všech lidí na Kladně, aby Rytíři počtvrté za sebou nehráli baráž,“ vysvětluje Kézr.

A k tomu mají zatím skvěle nakročeno. Kladno je daleko od spodních příček v tabulce, na chvostu se objevují úplně jiné týmy. „Mám strach o Olomouc, Plzeň, start se extrémně nepovedl Hradci,“ analyzuje Kézr. „Mountfield se bude těžko dostávat nahoru, protože jim to teď uteklo. Ani Plzeň na tom není dobře,“ doplňuje Nový, který se snaží nevynechat žádný domácí zápas Rytířů.

V pořadu Příklep na Sportu.cz rozebrali Martin Kézr s Milanem Novým i aktuální situaci v extralize nebo zavzpomínali na působení Nového v reprezentaci či zámořské soutěži v dresu Washingtonu.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: