Hlavní obsah

PŘÍKLEP: Tátův zákaz obrečela, ale nakonec si cestu k hokeji našla

Aktualizováno

Jen 167 dní zbývá do startu dalšího domácího hokejového mistrovství světa. Na ledě se ale nebudou prohánět muži, v Českých Budějovicích budou vládnout ženy. Do pořadu Příklep na Sport.cz zavítala generální manažerka ženské reprezentace Tereza Sadilová, která se rozpovídala nejen o nadcházejícím šampionátu. Spolu s ní byl ve studiu i šéfredaktor webu Martin Kézr. Moderoval Honza Homolka.

Příklep s Terezou SadilovouVideo: Sport.cz

Článek

Už jako malou to Terezu Sadilovou táhlo k hokeji, s bratrem dvojčetem chodila na zimní stadion v Litoměřicích a do 10 let hrála s kluky, pak ale přišla stopka. „Táta mi to zakázal s tím, že hokej není sport pro holky. Nebudu lhát, brala jsem to tenkrát hodně těžce, byly tam velké slzy. Přišlo mi, jako kdyby mi brali kus dětství, ale táta byl neoblomný,“ vzpomíná na své počátky s hokejem Sadilová.

Generální manažerka ženské reprezentace pak vyzkoušela několik sportů a na studia vyrazila do zámoří, kde opět přišel na řadu hokej. „Byla to skvělá zkušenost, měla jsme to štěstí, že jsem nahlédla za oponu toho, jak se to dělá v nejlepší lize světa,“ přiznává Sadilová, která se po návratu ocitla na svazu Českého hokeje. „Dostala jsem se tam k ženskému hokeji a myslím, že tu pozici už jen tak nepustím,“ směje se šestadvacetiletá manažerka.

Zatímco v mužském hokeji je pozice generálního manažera běžnou věcí, v tom ženském dlouho chyběla. „Když jsem přišla na svaz, tak moje pozice ani neexistovala, a jsem ráda, že, možná i trochu mým tlakem, vznikla. Mám na starosti veškerý rozvoj ženského hokeje, nejde jen o reprezentaci. Ale snažíme se, aby plno holek získalo chuť k hokeji,“ vysvětluje Sadilová náplň své práce.

Právě zásluhou mladé manažerky se k ženské reprezentaci po rezignaci Tomáše Paciny dostala kanadská trenérka Carla MacLeodová. „To byl od Terezy skvělý tah. Carla přinesla ten poslední střípek do ženského hokeje. Ona ty holky chápe a ty holky za ni chtějí hrát. Je to tvrdá trenérka, ale umí dostat holky na svou stranu,“ analyzuje trenérku ženské reprezentace Kézr.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenérka ženské hokejové reprezentace Carla MacLeodová na archivním snímku během tréninku

Angažovat zahraniční trenérku se povedlo po OH v roce 2022 a bylo to o poznání jednodušší, než by se mohlo zdát. „Určitě nám pomohlo, že v té době měl i mužský nároďák za trenéra cizince. Bylo to jednodušší, než kdybychom měly ten průkopnický krok udělat my jako první,“ připomíná Sadilová tehdejší působení Kariho Jalonena u mužské reprezentace.

Dvaačtyřicetiletá MacLeodová má smlouvu u českého národního týmu žen do olympijských her 2026. „Je to skvělé, že povede tým i v Miláně. Ale určitě bychom s ní rádi podepsali i další olympijský cyklus, i když si uvědomujeme, že je to horké zboží. Umí skvělé nasát emoce hráček, umí s nimi skvěle pracovat a nedovolí jim, aby o sobě pochybovaly, což je neskutečně důležité,“ uvědomuje si Sadilová.

Ještě před olympijskými hrami čeká ale české hráčky jiná meta. Domácí světový šampionát v Českých Budějovicích. „Na jihu Čech se bude pohybovat 250 hokejistek, těch nejlepších hráček světa. Věřím, že budeme mít co nabídnout. Je to atraktivní podívaná, ten hokej je tvrdý a dobrý. A když se do toho zapojí národní hrdost a holky tam nechají srdce, tak věřím, že úspěch urvou,“ doufá manažerka reprezentace, která má na starosti přípravy šampionátu.

„Teď je to opravdu ve fázi intenzivních příprav. Měli jsme jednání o medailích, bude to poprvé, kdy budou originální medaile ze světového šampionátu žen, takže se hrozně těším, až je divákům představíme,“ odhaluje Sadilová.

Věříme, že na domácím MS žen bude stejná atmosféra jako v Praze na mužích, říká trenérka hokejistek Carla MacLeodová.Video: Sport.cz

Světový šampionát žen se v Českých Budějovicích bude konat od 9. do 20. dubna 2025, v termínu, kdy bude vrcholit extraliga. „Pokud bude mužský tým Motor České Budějovice v nějaké fázi ještě hrát extraligu, tak je dohoda s klubem, že budou hledat azyl jinde, zřejmě v Táboře, protože Budějovice budou patřit ženám,“ vysvětluje Kézr řešení případné kolize v Budvar Aréně. „Já doufám, že fanoušci Motoru nebudu naštvaní, a naopak nám přijdou fandit,“ směje se Sadilová.

Cenová relace lístků se bude pohybovat od 350 do 450 korun. „Náš hlavní fokus je, abychom nadchli český národ pro ženský hokej. Chceme prostě mít plný stadion a překonat rekord z loňského šampionátu, kdy dorazilo celkově přes 70 tisíc lidí. Doufám, že ty lidi přilákáme a skvěle si to užijí,“ vysvětluje relativně nízkou cenu za dvojzápasový balíček manažerka reprezentace žen.

Součástí mistrovství světa bude samozřejmě i maskot, resp. maskotka, která má symbolizovat hrdinku. „Maskotka je skvělá. Grafik Filip Kregl to řešil a konzultoval s našimi hráčkami a je to vlastně kus národního týmu. A výběr jména je na fanoušcích, myslím, že to bude super,“ říká Sadilová a připomíná anketu, kterou spustil Český hokej, kde můžou fanoušci hlasovat o jméně nové maskotky.

Sadilová neskrývá touhu na domácím šampionátu získat medaili. „To čtvrté místo je na prd. Prohrát o bronz na nájezdy je šílený. Určitě to chceme Finkám vrátit,“ připomíná manažerka „bramboru“ z posledního MS v Utice, zároveň ale přiznává, že cíl Češek bude na nadcházejícím šampionátu trochu jiný. „Chceme ještě víc otevřít cestu ženskému hokeji v České republice, zanechat velkou stopu a nadchnout fanoušky.“

Manažerka ženské hokejové reprezentace se v pořadu Příklep na Sport.cz rozpovídala i o ženské obdobě NHL s názvem PWHL, sdílené kanceláři s Radimem Rulíkem nebo pozvednutí klubové úrovně ženského hokeje v Česku.

Hokejové sestřihy, analýzy, zajímaví hosté ve studiu Sport.cz.

Pusťte si Příklep třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady: