Hlavní obsah

ZAOSTŘENO NA EXTRALIGU: Výkony Sparty jsou překvapením pro všechny, míní Antoš

Aktualizováno

Se startem nové sezony nejvyšší hokejové soutěže v Česku se na Sport.cz vrací videopořad Zaostřeno na extraligu, v němž budeme s renomovanými osobnostmi tuzemské hokejové scény týden co týden rozebírat aktuální dění na stadionech. Hostem nejnovějšího dílu byl autor Břitvy na Sport.cz a spolukomentátor České televize Milan Antoš.

Zaostřeno na extraligu 23.9.2024Video: Sport.cz

Článek

Sparta sice vstoupila do extraligového ročníku skalpem mistrovského Třince, jenže pak překvapivě prohrála nejen v Kladně, ale i doma s Karlovými Vary.

„Myslím, že Sparta je překvapením úplně pro všechny, včetně mě. Takové zápasy by měla zvládat naprosto bravurně. Proti Třinci hrála dobře, jenže najednou se to úplně otočilo a ta samá sestava nebyla schopná hrát proti týmům, které by papírově měly být ve spodní části tabulky,“ zamýšlí se Antoš.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha vs. HC Energie Karlovy Vary 1:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

A hledá příčiny, proč Grossova družina vyšla proti Rytířům i Energii bodově naprázdno. „Na Třinec se skvěle připravili. Nechci říct, že další dva zápasy podcenili, ale příprava rozhodně nebyla stoprocentní. Přitom v takových zápasech by už od září mělo být jasně vidět, kdo že je adept na titul. Bez jakýchkoliv výmluv,“ míní mistr extraligy se Slavií z roku 2003.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: Rytíři Kladno vs. HC Sparta Praha 4:2Video: Tipsport Extraliga / BPA

Po třech odehraných kolech ale nemíní dělat unáhlené závěry. „Vstup do extraligy se nepovedl, to je fakt. Ale nenazýval bych to krizí Sparty,“ říká Antoš.

Slova chvály naopak má pro dvaadvacetiletého gólmana Komety Michala Postavu. Ten dostal přednost před Slovincem Krošeljem a brankářem dvacítky Kavanem a tento tah trenéru Pokornému vyšel.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Hradec Králové - Brno, Postava vytěsnil pokus hradeckého Miškáře ramenemVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Postava, který až dosud chytal „jen“ první ligu za Přerov, inkasoval ve svých prvních třech extraligových zápasech pouhé čtyři góly. „Už v Přerově se mi líbil a ukázal, že to umí. Přišel mi strašně klidný, vyrovnaný v zákrocích. Navíc je technicky precizní. Celkově vypadá velmi dobře,“ všiml si Antoš.

„Zaslouží si, aby v Kometě, kde to mají gólmani velmi, velmi složité, chytal. Ukazuje se, že i dobře chytající brankář v první lize se může prosadit v extralize,“ dodává bývalý útočník.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Brněnský gólman Postava vychytal v nájezdech všechny třinecké střelceVideo: Tipsport Extraliga / BPA

To v dresu Kladna na sebe upozorňuje věk popírající Jaromír Jágr. V úvodním kole na ledě Pardubic připravil jedinou trefu Rytířů, bitvu se Spartou rozhodl vítězným gólem a hodně vidět byl i v neděli v Litvínově, byť nebodoval.

„Pro všechny fanoušky je to to nejlepší, co může být. To znamená, že všichni se pojedou podívat na daleko lepšího Jágra, který dává góly a boduje,“ přikyvuje Antoš, že 52letý hrající majitel Kladna vypadá na ledě lépe než v posledních dvou sezonách.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Kladno-Sparta 3:0 (34. Jágr)Video: Tipsport Extraliga / BPA

„V létě teď víc trénoval a s tím souvisí, že i zhubnul. Jágr bude pořád skvělý ve vedení puku a v rozhodnutí, co s ním udělá. Pokud mu spoluhráči budou rychlejším pohybem dělat prostor a budou dobře číst jeho hru, může to být pro Kladno obrovská výhoda,“ odhaduje Antoš.

Je zvědavý, jestli Jágr zvládne odehrát celou sezonu, jak si naplánoval. „Nebo jestli si třeba po první čtvrtině na chvíli odpočine. V 50 letech jsi po zápase daleko unavenější než ve 30. Musíš déle regenerovat. Jágr je ale podle všeho nejzkušenější hráč, který kdy hrál hokej. Dokáže se připravit. Začátek se mu povedl a nevypadá vůbec špatně,“ soudí Antoš.

Jágr s předstihem ohlásil, že aktuální sezona bude tou poslední v dresu Kladna. Bude to tak ale doopravdy?

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Litvínov-Kladno, Jágr připravil šanci pro Ticháčka, toho vychytal Tomek Video: Tipsport Extraliga / BPA

„Uvidí se, jestli se mu bude po hokeji stýskat. Jestli dokáže jen stát na tribuně. Má před sebou spoustu výzev. Jedna je ta pittsburghská, kde je legendou, a třeba se přesune na manažerský post do NHL,“ nastiňuje Antoš jednu z možných variant.

„Pokud ale bude na Kladně, myslím, že ho budou svrbět ruce, aby znovu naskočil. Třeba jenom na přesilové hry. Za každou cenu bych netvrdil, že to bude jeho poslední sezona,“ uvažuje Antoš.