Hlavní obsah

Do beden naházel milion či dva, skončil za katrem, o půlnoci si přišel půjčit sto tisíc. Zpověď syčáka Řízka

„Darebák. A syčák, který zazvonil klidně i o půlnoci, abych mu půjčil sto tisíc. Ale kluk s obrovským srdcem, který by se rozdal. Na hřišti i po hospodách,“ vyprávěl o něm zesnulý šéf fotbalových Teplic František Hrdlička a Marian Řízek u mikrofonu Sportu.cz přikyvuje. Na ligové scéně sice odehrál jen sedmdesát zápasů, na konci uplynulého tisíciletí však patřil k nejvýraznějším postavám fotbalových Teplic zažívajících nejslavnější léta. Vždyť v devadesátém devátém roce skončily v tabulce druhé za Spartou a hrály dokonce kvalifikaci o Ligu mistrů.

Foto: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

Hostem podcastu Kopačky na hřebíku byl Marian Řízek.

Článek

„Měl jsem tehdy utrženou achilovku, nehrál jsem a základní plat za moc nestál. Už ani nevím, na co jsem ty peníze potřeboval. Nejspíš na bedny, možná na útratu v hospodě. Anebo na splátku auta,“ přemýšlel Marian Řízek v dalším díle Kopaček na hřebíku, proč se k Hrdličkům vypravil tak pozdě v noci.

„Ale pamatuji, že pan Hrdlička tehdy spustil: ,Syčáku, copak si myslíš, že nosím tolik peněz po kapsách ?!“ Nenechal jsem vyvést míry a říkám: ,Po kapsách ne, ale v šuplíku je třeba máte.‘ Jen se zasmál a povídá: ,Ani v šuplíku. Ale zítra přijď.‘ Přišel jsem a on mi těch sto tisíc půjčil,“ pustil se řízný stoper do upřímné zpovědi, během které líčil svou fotbalovou kariéru i život plný peripetií a nejrůznějších eskapád.

Marian Řízek
Narozen: 22. června 1966
Fotbalová kariéra: Mělník, Štětí, VTJ Bechyně, Štětí, 1989–1993 JZD Slušovice, 1993–1994 SK Roudnice, 1995–1996 Arma Ústí nad Labem, 1996–2000 FK Teplice
Ligové starty a góly: 70/11
Největší úspěchy: druhé místo s Teplicemi v ligové sezoně 1998/99 a účast v předkole Ligy mistrů
Nejlepší ligový obránce v sezoně 1998/99

„Doba byla jiná. Nebyli jsme tolik kontrolovaní jako dnešní kluci, takže vždycky nějaká akce proběhla. A jednou za tři neděle zůstávali v Teplicích i Pražáci a vyráželi s námi na pivo, kde se dělala parta. Chodívali jsme do baru k Pepovi Vojtkovi a ten okamžitě sundával své zlaté desky, když nás viděl,“ vzpomínal Marian Řízek na proslulé teplické kalby, o kterých se vyprávěly celé příběhy a které k divokým devadesátým leetům neodmyslitelně patřily. Třeba když se celé teplické mužstvo vypravilo do Prahy do hospody, kde točil brácha Michala Bílka, který na Stínadlech tehdy hrál.

Foto: archiv autora (Zdeněk Pavlis), Sport.cz

Marian Řízek v teplickém dresu v souboji s opavským Fenclem

„Pevné jádro tam vydrželo dva dny,“ připomíná Řízek své největší parťáky, s nimiž se něco navyváděl. „Ale i proto alchymie v kabině fungovala, vyhrávali jsme a skončili v lize druzí za Spartou.“

Při zmínce o druhé příčce Teplic v ligové sezoně 1998/99 došlo i na historku s obrovským hřebíkem, který Řízek po výhře nad Slavií zajišťující Severočechům účast v kvalifikaci o Ligu mistrů zarazil do trávníku před lavičku Slavie, na níž seděl trenér Jaroslav Hřebík. I o ní se Marian Řízek u mikrofonu Sportu.cz rozpovídal a vylíčil, jak se všechno zběhlo.

A stejně otevřeně vyprávěl o potížích s nadváhou, které měl po celou fotbalovou kariéru.

„Přivedli trenéra Pešiceho a hned na prvním tréninku v Proboštově mě sepsul, že jsem vyžraný jako prase. Dal mi tři neděle, abych shodil osm kilo. A já jich shodil čtrnáct. Pak přišel první zápas v Příbrami, já dal gól a na druhý jsem nahrál Verbířovi, přesto jsem neměl pokoj a kila navíc jsem měl na talíři pořád. Kilo nadváhy za nás bývalo za dva tisíce a já na pokutách běžně platil i dvacet tisíc. A to mi vždycky ještě nějaké kilo odpustili.“

Foto: archiv autora (Zdeněk Pavlis), Sport.cz

Marian Řízek (vpravo) a Frťala sledují, jak dopadne v kvalifikaci o Ligu mistrů souboj brankáře Macháčka s útočníkem Borussie Dortmund Ikpebou.

Pokuty za kila navíc představovaly ale to nejmenší. Daleko víc peněz spolkly bedny. Tedy jednorucí bandité. Nebo herní automaty, chcete-li.

„Určitě něco přes milion do nich spadnul. Možná dokonce dvě mega. Nikdy jsem to nepočítal. Jednou jsem od pana Klause slyšel, že se peníze mají točit, a tak jsem je točil. Byl jsem schopen jezdit hodinu po Ústí a hledal hernu, kde nebyli lidi. Tam jsem si sednul, povídal, popíjel a krmil bedny. Ale jakmile se uvnitř objevilo deset lidí, šel jsem jinam.“

Během zpovědi došlo i na vězení, do kterého Marian Řízek musel pro neplacení alimentů.

„Mohl jsem je platit, ale šel jsem hlavou proti zdi a raději šel do basy. Hlavně kvůli tomu, co se dělo kolem mého syna, kterého u pantáty hrozně utlačovali. Vždyť my jsme ho s bráchou dokonce unesli. A z koupaliště k tomu. Dostal jsem sedm měsíců, ale v Oráčově jsem si odseděl jen půlku. Pak mě pustili, ale i tak to byl mezi vrahy, feťáky a podobnými existencemi očistec. A o bachařích ani nemluvě.“

Kopačky na hřebíku s Marianem Řízkem jsou naplněné až po okraj vším, co s fotbalem zažil, co ho potkalo a čemu často chodil sám naproti.

V Teplicích, v jejichž dresu okusil ligu až ve třiceti, ale třeba i během vojákování v Bechyni, ve Štětí, Roudnici, nebo ve Slušovicích, kde také hrával. Rázný stoper, který byl ve vzpomínaném roce 1999 vyhlášen při fotbalové slávě na pražském Žofíně nejlepším obráncem ligy, vzpomínal u mikrofonu Sport.cz na své spoluhráče, stejně jako třeba na trenéry Cermana, Ščasného, Jurana, Jarábka nebo Pešiceho, a přidával spoustu historek, které s nimi prožil.

Foto: archiv autora (Zdeněk Pavlis), Sport.cz

Fotbalisté Teplic, kteří v ligové sezoně 1998/99 skončili v tabulce na druhé příčce. Marian Řízek ve spodní řadě druhý zprava.

A stejně tak vzpomínal na Františka Hrdličku, který ho na ligovou scénu přivedl a pro syčáka, darebáka, ale také chlapa s velkým srdcem Řízka měl slabost.

„Každé mužstvo potřebuje takového rošťáka, který neumí prohrávat a na hřišti bojuje ze všech sil,“ vysvětloval a přidával, že kdyby to měl Marian v hlavě víc srovnané, mohl to dotáhnout daleko.

„Možné to je. Dnes bych se nejspíš choval jinak, ale nejspíš bych se moc nezměnil. Mně stačilo pár tisícovek a byl jsem spokojený,“ přitakával člen teplické síně slávy v Kopačkách na hřebíku, které si nejen kvůli zmiňovaným zážitkům a historkám, ale především otevřené zpovědi Mariana Řízka určitě poslechněte.

Dávná i docela nedávná historie ve vyprávění fotbalových osobností.

Pusťte si Kopačky na hřebíku třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Epizody: