Hlavní obsah

Anglické stříbro už zrezivělo, přemítá Horňák, z čeho je medaile z Eura vyrobená, a vzpomíná Denílsona i přestup do Viga

Pochopitelně že na finále Eura v devadesátém šestém roce ve Wembley musela přijít řeč. Nejprve ve studiu Sportu.cz, kde Michal Horňák komentoval a glosoval letošní finále o evropské zlato mezi Anglií a Španělskem, pár dnů nato v pořadu Kopačky na hřebíku zase. Logicky, když po jeho nešťastné teči Bierhoffovy střely se zrodil zlatý gól a titul evropských šampionů pro Německo. „Takových situací se ve fotbale přihodí hodně. Jenže tahle přišla ve finále mistrovství Evropy, a zrovna když se hrálo na zlatý gól,“ vzpomíná se bývalému obránci pražské Sparty a české reprezentace i po 28 letech těžce na největší zápas kariéry.

Kopačky na hřebíku s Michalem HorňákemVideo: Sport.cz

Článek

„Chtěl jsem té střele zabránit, ale nemám tak široká lýtka, jako třeba Jirka Novotný, abych míč zastavil. Lehce jsem ho tečoval, ale Petr Kouba už z toho byl asi trošku rozhozený, takže nezareagoval,“ povzdechl si Michal Horňák v dalším díle Kopaček na hřebíku, když přišla řeč na anglický šampionát.

Michal Horňák
Narozen: 28. dubna 1970 ve Vsetíně
Fotbalová kariéra: 1977 – 1986 Zbrojovka Vsetín, 1986 – 1987 Zlín, 1988 – 1989 Sparta Praha, 1989 – 1991 RH, poté Union Cheb, 1991 – 2001 Sparta Praha, 2001 – 2003 LASK Linec, 2003 – 2004 Slezský FC Opava, 2004 – 2005 WV Horn.
Ligové starty a góly celkem: 285/15
Reprezentační starty a góly: 38/1
Největší úspěchy: vicemistr Evropy s českou reprezentací na Euru 1996
třetí místo s českou reprezentací na Konfederačním Poháru FIFA v roce 1997 v Rijádu
deset mistrovských titulů s pražskou Spartou, z toho tři federální (1989, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001)

Alespoň stříbrná medaile mu jako vzpomínka na tažení Anglií z Manchesteru až do londýnského Wembley zůstala. Na rozdíl od některých spoluhráčů, kteří o ni přišli.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Michal Horňák v roli gratulanta jásajícímu Ivanu Haškovi.

„To já ji mám schovanou a občas se na ni i podívám. Ale to jen proto, abych se ujistil, jestli je pořád na stejném místě. Musím však říct, že po těch letech nějak zrezivěla, takže vlastně nevím, zda je opravdu ze stříbra,“ prozrazoval Michal Horňák u mikrofonu Sport.cz, že zub času zapracoval i na medaili pro vicemistry Evropy.

„O medaile, poháry či trofeje připomínající fotbalovou kariéru ale nejde. Daleko cennější, a hlavně krásnější jsou vzpomínky. A že jich za ta léta bylo. Třeba právě na Anglii, kde nás před finálovým zápase s Němci připravovali na setkání s Jejím Veličenstvem královnou. Já tehdy angličtinu vůbec neovládal, takže když se u mě zastavil královnin manžel a ptal se, jak se cítím, zmohl jsem se jen na slovo fajn.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Sparťanská klika v národním týmu - zleva Votava, Poštulka, Lokvenc, Horňák a Baranek.

Anebo na Rijád, kde všechna zúčastněná mužstva bydlela v jednom hotelu. S Brazilci jsme se potkávali u snídaně, u večeře, ve výtahu. Ostatně, Pavel Kuka si přímo ve výtahu vyměnil s jedním z Brazilců teplákovou soupravu. Oni tam přijeli se všemi hvězdami a bylo báječné sledovat, jak se baví fotbalem, stejně jako životem,“ ohlížel se za kariérou, která byla spojena de facto jen se Spartou.

Přitom i on mohl zamířit do ciziny. Po mistrovství Evropy o něho měl enormní zájem španělský klub Celta Vigo.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Slavný návrat vicemistrů Evropy 1996 - zleva Michal Horňák, Luboš Kubík, Jiří Němec a Václav Němeček.

„Celta Vigo byla skvělá adresa, protože v té době se pohybovala mezi nejlepšími kluby španělské ligy. Mně vyšel evropský šampionát, formu jsem měl jako hrom, takže nabídka k přestupu se na Spartě skutečně objevila. Jenže jsem měl smůlu. Po Euru odcházeli do zahraničí Pavel Nedvěd, Petr Kouba, Roman Vonášek a někteří další kluci a pan Rezeš, jehož rodina v té době vlastnila Spartu, řekl rezolutní ne. Měl totiž sen, že se Spartou vyhraje Ligu mistrů. A nejspíš nešlo jen o sen, protože on měl skutečně velké ambice. Až megalomanské. Champions League vyhrát chtěl, což se samozřejmě nepovedlo,“ prozradil Michal Horňák, proč na Letné nakonec zůstal a v jejím dresu posbíral deset mistrovských titulů.

Vzpomněl přitom i na jednu příhodu, která druhého nejbohatšího Slováka devadesátých let Alexandera Rezeše výstižně charakterizovala.

„Před zápasem Ligy mistrů s Dortmundem přišel a znovu začal s tím svým snem. Zase jsme slyšeli, že se Spartou vyhraje Ligu mistrů. Druhý den jsme nastoupili proti Borussii, dostali jsme od ní tři góly a z Ligy mistrů jsme vypadli.“

Foto: Josef Strouhal, Právo

Vratislav Lokvenc (vlevo) a Michal Horňák s pohárem pro mistry. Horňák se z titulu radoval celkem desetkrát!

Michal Horňák vzpomínal ovšem nejen na velké turnaje a zápasy, které hrál v reprezentačních barvách či dresu Sparty, ale i na útočníky, které hlídal. Třeba na Brazilce Denílsona, s nímž se potkal na Konfederačním poháru FIFA v roce 1997 v Rijádu.

„Tehdy už jsem byl vicemistrem Evropy, ale Denílson byl v té době nejdražším fotbalistou planety. A v Rijádu si v utkání Konfederačního poháru dovoloval neuvěřitelné věci. To byl vítr, jak s námi točil. A nejen se mnou. Bránili jsme ho nakonec ve dvou nebo i ve třech, ale on si s námi stejně poradil. Proti tak technickému fotbalistovi jsem od té doby už nehrál. Obrovská škola, kterou mi dodnes připomíná dres, který jsem si s ním vyměnil.“

Foto: Václav Jirsa, Právo

Michal Horňák dává Litvě svůj jediný reprezentační gól…

Samozřejmě že přišla řeč i na fotbalové začátky Michala Horňáka, na jeho taťku, který hrával za Vsetín a svému synovi dal potřebné fotbalové základy. Dokonce s ním jel i na první trénink do Prahy, když o něho projevila Sparta zájem.

„Dopisem, zatímco slávistický trenér Vlasta Petržela a předseda pan Epstein jezdili pravidelně k nám domů. Nejdřív za taťkou, který se ovšem na můj přestup do Edenu tvářil rozpačitě, takže to pak Epstein zkoušel u mamky. Vozil jí květiny a všelijaké dárečky, ale stejně nepochodil. Taťka byl a je sparťanem, takže jakmile přišel dopis z Letné, že by o mě měli zájem, bylo rozhodnuto a my jeli do Prahy.“

V Kopačkách na hřebíku ale zákonitě musela stočit řeč i na trenérskou kariéru Michala Horňáka. Na jeho působení ve Spartě, kde dvakrát dokonce zaskakoval v roli hlavního trenéra. To ovšem v dobách pro Spartu zlých, kdy si sám uvědomoval, že jde o provizorní řešení a on jako sparťan tělem a duší prostě musí vypomoci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Horňák jako hlavní trenér Sparty při derby se Slavií v Edenu.

„Vždycky jsem něco lepil, když nastal nějaký problém. Samozřejmě to byla čest a zároveň velká zodpovědnost vést Spartu jako hlavní trenér, ale protože jsem věděl, že jde jen o dočasné řešení, necítil jsem takový tlak.“

O to větší překvapení přišlo letos v létě, kdy se sparťanská ikona Michal Horňák objevila na pražské Julisce v roli asistenta Dukly Petra Rady.

„Beru to jako velkou příležitost a výzvu, protože učit by se měl člověk v každém věku. Petr Rada je velkým odborníkem, jehož práci uznávám, takže spolupráce s ním pro mě představuje školu a nové zkušenosti,“ vysvětluje přestup k ligovému nováčkovi a netají, jak už se těší na derby se Spartou ve třetím podzimním kole.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Aktéři letenského Zápasu století s Barcelonou - dole zleva: Michal Horňák, Pavel Černý, Petr Kouba, nahoře zleva: Horst Siegl, Martin Frýdek, Lumír Mistr, Jozef Chovanec a Dušan Uhrin s maketami stadiónu.

A že by se snad obával reakce sparťanských fanoušků?

„Nevím, proč bych se měl obávat nějaké jejich averze. Vždyť jsem ve Spartě prožil celý fotbalový život a byl jsem tam i jako trenér,“ zůstává v klidu Michal Horňák, jehož vzpomínání a vyprávění v dalším díle Kopaček na hřebíku rozhodně stojí za poslech.

Dávná i docela nedávná historie ve vyprávění fotbalových osobností.

Pusťte si Kopačky na hřebíku třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Epizody: