Hlavní obsah

Konec nedůstojného udávání. Kluby přestaly žalovat disciplinárce, podněty dává komise

Byly to – zvlášť v play off – nedůstojné chvíle, kdy extraligové kluby jeden na druhého hlasitě žalovaly a „udávaly“ se navzájem disciplinární komisi, aby ta zpětně prozkoumala fauly a prohřešky hráčů. A případně jim udělila dodatečný trest. Však na jaře tehdejší kouč brněnské Komety Patrik Martinec upřímně říkal: „Je ostuda extraligy, že na sebe kluby musejí posílat nějaká udání. To je pod úroveň.“ Teď má soutěž za sebou skoro čtvrtinu a žádné „bonzování“, rozumějte podnět z klubu směrem k disciplinárce, se ještě neobjevil. Proč?

Strašně se mi příčilo, jak kluby na sebe zkoušely podávat podněty disciplinárce. Ředitel extraligy o zřízení analytické komise Video: Sport.cz

Článek

Vedení extraligy přes léto zkultivovalo prostředí založením čtyřčlenné analytické komise. „Ta utkání sleduje a vyhledává zákroky, které se vymknou charakteru zápasu. Prvotní ale je, že na každém utkání je brankový rozhodčí, který dává přehled, co se při zápase stalo,“ popsal v pořadu Příklep ředitel extraligy Martin Loukota.

Komise pak klíčové okamžiky zkontroluje z několika záběrů, a pokud se podle jejího názoru „něco vymklo“, dává podnět disciplinární komisi v čele s Viktorem Ujčíkem k řešení.

„Disciplinárka by měla konat nezávisle. Kluby by se neměly zabývat tím, jestli poslat udání, že někdo někoho praštil, nebo ne,“ stěžoval si zmiňovaný Martinec během jarního čtvrtfinále. Teď jsou jeho slova vyslyšena.

Kluby si sice nechaly právo podávat podněty samy, nicméně zatím to v této sezoně žádný neučinil. Vedle zavedení analytické komise to má ještě jednu příčinu. Zatímco v minulosti měly oddíly dva podněty k disciplinárce zdarma, teď už musí za každý zaplatit 10 tisíc korun. „Když to bylo zdarma, tak se i dělo, že si kluby řekly: vyzkoušíme to. Oni něco podali na nás, tak my podáme na ně, což se mi strašně příčilo,“ říká Loukota.

A v pořadu Příklep ho doplnil i Martin Kézr, šéfredaktor Sport.cz, který přidal jeden konkrétní příklad z minulého play off: „Týmy Liberce a Hradce se domluvily, že na sebe nebudou dávat podněty. Normální chování tak potřebovalo bilaterální dohodu. To bylo na hlavu.“

Teď je snad od bonzování konec.

Související témata: