Hlavní obsah

Vlajkonoši na paralympiádě byli Kisý s Luxovou. Ve skrytu duše jsem v to doufal, říká koulař

Pařížští pořadatelé si potrpí na okázalost. Platilo to při zahájení olympijských her na řece Seině a nejinak tomu bylo při středečním zahájení paralympiády. Vodu ale nahradil jeden z nejznámějších světových bulvárů Champs-Élysées. Co se nezměnilo, byl počet českých vlajkonošů. Volba parasportovců padla na dva atlety: Aleše Kisého a Annu Luxovou.

Foto: Český paralympijský výbor/Jan Malý

Aleš Kisý a Anna Luxová byli českými vlajkonoši při zahájení paralympijských her.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Ani jeden z nich nepatří v české výpravě mezi zelenáče, roli vlajkonoše se ale zhostili oba poprvé. Nervozita s nimi ale nezacloumala. Však Kisý startuje na svých šestých Hrách a Luxová na čtvrtých. Navíc se dobře znají z atletických oválů, oba reprezentují ve stejné disciplíně: vrhají koulí.

„Je to obrovská čest. Vlajku jsme nesl s hrdostí. Ve skrytu duše jsem doufal, že bych mohl být tím, na koho sportovci ukážou,“ vyznal se 43letý Kisý. Rodák z Trutnova se na paralympijských hrách prvně představil v Aténách 2004. Na cenný kov ale čekal až do Tokia, kde před třemi lety skončil bronzový.

Studio Paříž s Miroslavem ŠperkemVideo: Sport.cz

Od mala byl aktivní sportovec, hrával fotbal. Před 25 lety ale skočil v rodném městě do bazénu a hlavou narazil na dno. Poškodil si krční páteř a od té doby je na vozíku. Parasport mu dával smysl a role vlajkonoše na Hrách v Paříži je jen jakousi třešničkou na dortu v jeho kariéře. „Nebyl to můj cíl, ale je to něco, co kariéru sportovce doplňuje. Kdy můžu říct, že mám medaili z mistrovství světa a paralympiády, a ještě ponesu vlajku,“ popisuje Kisý.

Jeho parťačkou byla kolegyně ze sektoru koulařů a koulařek Anna Luxová. Jako malá prodělala dětskou mozkovou obrnu a s paraatletikou začínala ve 13 letech. Původně jako sprinterka, ale kvůli zranění achilovky se z ní nakonec stala koulařka. V 27 letech ji čekají čtvrté Hry. Naposledy z Tokia přivezla bronz.

„Naštěstí jsme v tom byli s Alešem spolu,“ uklidňovala se faktem, že vlajkonoši budou v české výpravě dva. Přestože v Tokiu zaznamenala největší sportovní úspěch, na Paříž se těší výrazně více. „Už nejsou žádná proticovidová opatření. Budou chodit diváci, atmosféra bude lepší. To nás všechny požene kupředu,“ věří Luxová.

Zahajovací ceremoniál paralympijských her se uskutečnil ve středu od 20:00. Centrem dění se stala třída Champs-Élysées a Place de la Concorde. Češi přišli na řadu po půl desáté. Paralympijská výprava čítá celkem 32 jmen. Nejvíce je atletů. Kromě Kisého s Luxovou se jich v Paříži představí dalších šest.

Hned o den později vstoupí do Her i dva čeští obhájci zlatých medailí. Lukostřelce Davida Drahonínského čeká rozřazovací kolo a boccistu Adama Pešku čeká první zápolení v rámci základních skupin.

Související témata: