Hlavní obsah

Jedna blbá setina, hořekuje nevidomý plavec po čtvrtém místě

Aktualizováno

Nejúspěšnější člen české paralympijské výpravy byl blízko čtvrté medaili. Šestnáctiletý nevidomý plavec David Kratochvíl na motýlkářské stovce skončil ve svém posledním vystoupení v Paříži na čtvrtém místě. Na třetího Japonce Tomitu přitom v cíli ztratil jedinou setinu. I tak ale poveze z Francie tři medaile.

Foto: Český paralympijský výbor

Na stovce motýlka chyběla Davidu Kratochvílovi k medaili jediná setina.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Kratochvíl měl slušný start, po 25 metrech byl ještě druhý. Při obrátce ale dohmátl už na čtvrtém místě a i přes velkou snahu na druhé padesátce nedokázal porazit žádného soupeře. Český plavec dohmátl v čase 1:03,90 a na bronzového Japonce Tomitu ztratil jedinou setinku.

„Naštve to, setina se může vzít kdekoli. Jedna blbá setina. Obrátka mohla být třeba lepší, ale stane se,“ nenechal si zkazit náladu český plavec. Za sebou má šest paralympijských závodů, do toho čtyři rozplavby. „Už to konečně můžu říct. Jsem fakt unavenej. Zítra si dám spravování součástek na fyziu,“ prozradil Kratochvíl.

V jeho rodném Tachově promítali páteční finále motýlka v kině. Ačkoli skončil čtvrtý, přiveze ukázat tři medaile. A každou jinou. V závodě na 400 metrů volným způsobem kraloval a vyhrál s pětisekundovým náskokem. Později přidal ještě stříbro na znakařské stovce a naposledy bronz v polohovém závodě na 200 metrů.

Zatímco většina závodníků si bude moci užívat oslavy, český plavec bude mít jiné plány. V pondělí se vrací do Česka a v úterý už se bude od osmi hodin hlásit ve škole jako pilný student. „Já bych nešel, ale maminka říkala, že musím. Ale těším se na kamarády. Dva měsíce jsem je neviděl a určitě jim přivezu ukázat medaili. Stejně tak lidem v Halži a Tachově,“ nastínil Kratochvíl.

Související témata: