Hlavní obsah

Skvělý Petráček slaví bronz: Je na čase předat žezlo. V Los Angeles se chci rozloučit

Přeběhl poslední hlouček novinářů a skočil do náruče trenérskému týmu a plaveckým kolegům. Takovou radost měl ze zisku bronzu na padesátce znakem Arnošt Petráček. Třetím místem doplnil svou medailovou sbírku z paralympijských her a hned po závodě nastínil své další plány.

Foto: Český paralympijský výbor

Arnošt Petráček si v Paříži doplaval pro bronz.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje)  Ještě před začátkem her v Paříži byl Petráček nejúspěšnějším českým plavcem v rámci paralympiády. Teď už se o primát dělí s Davidem Kratochvílem, jenž ve Francii uzmul tři medaile. Jejich sbírka je tedy stejná. Jedno zlato, jedno stříbro a jeden bronz.

„Já už Davidovi předávám žezlo. Jsem na něj hrdý. Budoucnost je na dobré cestě,“ chválil svého reprezentačního kolegu Petráček. Zmínil však i ostatní plavce, většina z nich se prokousala do finále. I to považoval 33letý plavec za úspěch.

Koneckonců z bazénu vylovila česká výprava hned čtyři cenné kovy. Tedy polovinu celkového zisku. O další tři medaile se postarali lukostřelci a stříbro bral ještě stolní tenista Suchánek.

Petráček měl ale cestu za bronzem trochu komplikovanou. Na rozdíl od předchozích paralympiád startoval v Paříži jen v jediném závodě. Navíc až předposlední den her. Přitom do dějiště paralympiády přicestoval s plaveckým týmem ještě před jejím zahájením. Na svůj start tak čekal přes dva týdny.

„Bylo náročné se udržet, ať už psychicky, či fyzicky. Ale karty tak byly rozdané a my se s tím museli nějak vypořádat,“ uvedl Petráček s tím, že na bazén i do posilovny chodil každý den. „A samotný závod byl super. Za medailí stojí neskutečná práce, a to nejen moje a trenérů, ale také rodiny, přátel a mého fanklubu,“ dodal.

Právě fanoušci byli slyšet. Když Petráček nastupoval k blokům, ozývalo se La Défense Arenou hlasité Arny, Arny. „Slyšel jsem je i ve vodě,“ smekl trojnásobný paralympijský medailista. „Teď s nimi a přáteli půjdu tu medaili oslavit někam do hospody,“ doplnil.

Petráček má vrozenou vadu horních i dolních končetin. Narodil se bez pažních kostí a s luxací kolenních kloubů. Přesto patří k nejznámějším českým paralympionikům. Ve 33 letech už ale ví, že se jeho kariéra přece jen chýlí ke konci.

„Za čtyři roky v Los Angeles bych se chtěl rozloučit s plaváním,“ přiznal. A co bude pak? „Udělám si trenérskou licenci a rád bych učil děcka plavat. Teď mám čtyři roky na to něco vybudovat a pak se uvidí,“ nastínil Petráček.