Hlavní obsah

Přišla o bronz. Španělku diskvalifikovali deset metrů před cílem maratonu

Po třech hodinách doběhla do cíle, ale radost z medaile vystřídalo zklamání. Španělka Elena Congostová sice poslední den na paralympiádě vybojovala bronz, jenže rozhodčí ji diskvalifikovali. Pouhých deset metrů před cílem.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Elena Congostová se dočkala hořkého zklamání.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Šestatřicetiletá běžkyně s degenerativním poškozením zraku se provinila tím, že předčasně pustila provázek, jímž byla spjata se svým vodičem. Tím se provinila proti paralympijským pravidlům. Congostová přitom měla důvod k radosti nejen kvůli bronzové medaili, ale zároveň i osobnímu rekordu, který zaběhla. Maraton zvládla za tři hodiny a 48 sekund.

Její vodič Mia Carol Bruguera před blížícím se cílem trpěl, trápily ho křeče. To byl důvod, proč jej Congostová pustila. „Upřímně jsem zdrcená. Diskvalifikovali mě, protože jsem se zachovala lidsky. Deset metrů před cílem člověk vedle mě téměř padá na zem. Poté jsme se hned zase připoutali a proběhli cílem,“ uvedla běžkyně pro španělský deník Marca.

Rozhodčí ale neúprosně dodrželi paralympijská pravidla, která tvrdí, že běžec musí být se svým vodičem svázán po celý průběh závodu.

Třetí místo tak doslova spadlo do klína Japonce Misato Mičišitaové. Ta přitom cílem proběhla až tři minuty po své španělské sokyni. „Jsem hrdá na vše, co jsem udělala. Byl to reflex, který by udělal jakýkoli člověk,“ dodala Congostová.

Související témata: