Hlavní obsah

Přes polyneuropatii k paralympijskému finále. Debut plavkyně skončil rekordem

Před osmi lety se její zdravotní stav natolik zhoršil, že skončila na vozíčku. Od té doby se intenzivněji začala věnovat plavání. Ve čtvrtek večer se při své premiérové účasti na paralympijských hrách stala Agáta Koupilová první českou finalistkou. Ve volném stylu na 200 metrů skončila pátá.

Foto: Český paralympijský výbor

Agáta Koupilová vylepšila český rekord v paraplavání na 200 metrů volným způsobem.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - V La Défense Areně, kde se před měsícem proháněli nejlepší plavci světa, stanovila Koupilová nový český rekord. Ten má nyní hodnotu 2:59,89. „Večer se mi plave lépe, ale nedokážu říct, čím to je,“ neskrývala po finále radost.

Osud jí přitom nebyl nakloněn. Narodila se předčasně a byla jí diagnostikována dětská mozková obrna. V pozdějším věku se u ní projevila polyneuropatie, která jí způsobuje velké bolesti nohou a která ji přivedla na vozík. Nyní 24letá plavkyně se ale nevzdala a do vody se vrhla s ještě větší vervou.

Odměnou je jí účast na prvních paralympijských hrách. A v její hlavní disciplíně si může říct, že je pátá na světě.

„Bylo to super. Ráno jsem byla trochu smutná. Neplavala jsem, jak jsem chtěla. Nakonec je z toho nový český rekord a páté místo. V to jsem ani nedoufala, moc dobrý,“ culila se Koupilová.

La Défence Arena slouží primárně ragbistům, ale pro potřeby olympijských a paralympijských her byla přebudována na plavecký bazén. Diváci v ní už během olympijských her vytvářeli skvělou kulisu a zahanbit se nenechali ani lidé, kteří se přišli podívat na paraplavce. Tenhle sport zkrátka táhne.

„Překvapilo mě, kolik lidí sem přišlo na paralympiádu. Nikdy jsem před takovým množstvím lidí neplavala. Zatím si na to ještě zvykám, ale atmosféra byla skvělá,“ těšilo Koupilovou.

Svou hlavní disciplínu už má za sebou, ale hry pro ni tímto nekončí. V pátek ráno ji čeká rozplavba na 100 metrů volným způsobem.

Třeba se jí jako noční sově podaří zabrat i v čase ranních ptáčat.

Související témata: