Hlavní obsah

Paralympionici jsou inspirací i pro zdravé, říká prezident Pavel. Do Paříže ho pozval lukostřelec

Ve středu nechyběl na zahájení, ve čtvrtek přišel osobně podpořit i některé české sportovce. Prezident České republiky Petr Pavel v Paříži splnil slib, který dal paralukostřelci Davidu Drahonínskému. „S úžasem jsem sledoval, jak se dá i s handicapem střílet na poměrně velkou vzdálenost,“ líčila hlava státu.

Foto: Český paralympijský výbor

Prezident Petr Pavel se zdraví s paralukostřelcem Davidem Drahonínským

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Když v míčovně Pražského hradu podepisoval prezident Petr Pavel dokument o účasti na hrách, vnukl mu lukostřelec David Drahonínský myšlenku, že by se měl zúčastnit zahájení paralympijských her. „Řekl jsem si: proč ne? Je to dobrý nápad, a když už se něco slíbí, má se to dodržet. Proto jsem tady,“ zdůvodnila hlava státu návštěvu Francie.

Jaký je vlastně váš přístup k parasportu?

Dodnes jsem netušil, že se dá dělat sport s tak těžkým postižením, jaká jsem tady kolikrát viděl. Tihle lidé inspirují mnoho lidí s postižením, kterých bohužel není ani u nás málo a kteří si mnohdy myslí, že pro ně život úrazem skončil. Paralympionici jim ukazují, že se i s postižením dá žít normálně a že mohou být dokonce ve svém oboru úspěšní. Inspiraci by ale měli čerpat i zdraví lidé. Když se na parasportovce podívají a uvědomí si, co dokázali, tak se sami trochu zastydí, že nedokážou překonat své potíže.

Prezident na paralympiádě
Petr Pavel přinesl lukostřelcům štěstí. Kvalifikační rozstřely zvládli dobrými výkony David Drahonínský, Tereza Brandtlová i Šárka Pultar Musilová. Ta dokonce vytvořila nástřelem 659 bodů nový světový rekord. Zato stolní tenisté Petr Svatoš s Filipem Nacházelem ve čtyřhře štěstí před zraky prezidenta neměli a v osmifinále jejich cesta deblem skončila.

Je nějaká inspirace přenositelná i do politiky?

Zcela určitě. Měli bychom s větším pochopením koukat na lidi, kteří mají jakýkoli problém. Ať už zdravotní, nebo sociální. Snažit se jim vytvořit podmínky, aby se začlenili do života. V týmovém sportu platí, že družstvo je tak slabé jako jeho nejslabší článek. I ve společnosti bychom neměli nikoho nechat klesnout příliš hluboko, protože pak nás to bude dolů stahovat taky.

Co říkáte na atmosféru na pařížských sportovištích?

Je vidět, že si to celá Francie užívá. Například kolik dobrovolníků se podílí na organizaci. Zvlášť když si člověk uvědomí, že za to nejsou hodnocení. Dělají to proto, že v tom vidí smysl.

Přišel jste podpořit stolní tenisty a lukostřelce.

Tyhle naše sportovce jsem přišel pozdravit. Nechtěl jsem zdržovat, aby se mohli soustředit. Ale nikomu na chvíli nevadilo se od sportu odpoutat. U lukostřelců jsem s úžasem sledoval, jak se dá i s postižením střílet na poměrně velkou vzdálenost.

Foto: Český paralympijský výbor

Prezident Petr Pavel v South Paris Areně sledoval české stolní tenisty na paralympiádě.

Ve středu jste nechyběl na zahajovacím ceremoniálu. Líbil se vám více než olympijský?

Mohu soudit jen z útržků, protože na zahájení olympiády jsem fyzicky nebyl. Z mého pohledu bylo paralympijské zahájení méně kontroverzní, bylo tam hodně symboliky, úžasná choreografie. Myslím, že se Francii povedlo.

Na paralympiádě startují pod neutrální vlajkou i Rusové a Bělorusové (celkem 98). Jejich počet je výrazně vyšší než na olympiádě (celkem 32), co na to říkáte?

Osobně je mi líto všech sportovců Ruska a Běloruska. Na druhou stranu je jasné, že svým způsobem popularizují svou zemi. Za to, co Rusko a Bělorusko páchají na Ukrajině a jak tuto agresi podporují, si nezaslouží podporu. Účast na hrách je privilegiem, ne právem. Stát, který vede agresivní válku, si nezaslouží být součástí této atmosféry, solidarity a spolupráce a celkově kolektivního vnímání, které tady je.

Související témata: