Hlavní obsah

Obvinění z podvodu na paralympiádě. Intelektuální hendikep? Mají i řidičáky, tvrdí kouč

Nejen úctyhodné sportovní výkony, krásné příběhy, ale i kontroverze přinášejí paralympijské hry v Paříži. Stín pochybností se vznáší nad ekvádorským týmem, kdy i jeden z jeho trenérů připustil, že někteří členové výpravy nemají takové postižení, jaké uvádějí.

Foto: Maja Smiejkowska, Reuters

Ekvádorská výprava na slavnostním zahájení paralympiády

Článek

U tělesně hendikepovaných sportovců je postižení odhalitelné snáz, byť spory můžou nastat u jeho klasifikace. Složitější to bývá u intelektuálně hendikepovaných.

Nechvalně proslulý je skandál z olympijských her ze Sydney, kdy španělská výprava vytvořila svůj basketbalový výběr z hráčů, kteří ve valné většině žádné intelektuální postižení neměli.

Španělé turnaj suverénně vyhráli, ale po odhalení jejich monstrózního podvodu byli diskvalifikováni, navíc sportovci s intelektuálním postižením přišli na dalších dvou paralympiádách o možnost startu. Do programu her se jejich sporty vrátily zase v Londýně 2012.

Intelektový hendikep je na stránkách Českého paralympijského výboru definován jako omezení intelektových funkcí a adaptivního chování, které se projevuje neschopností adaptivní kompetence (schopnost a dovednost orientovat se ve společenských změnách a přiměřeně se jim přizpůsobovat), které vznikly před dovršením 18 let. Jako jedno z kritérií bývá také uváděno IQ pod hranicí 75 bodů.

Jenže během pařížských her vystoupil v programu ekvádorské televizní stanice Teleamazonas anonymně jeden z koučů týmu a prohlásil, že někteří sportovci ve výpravě nemají postižení, jaké uvádějí.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Poleth Isamar Mendes Sanchezová z Ekvádoru získala bronz ve vrhu koulí v kategorii intelektuálně hendikepovaných.

„Ti, kteří by hendikep měli mít, aby se her mohli účastnit, ho nemají,“ uvedl a doplnil, že někteří z nich mají i řidičské průkazy skupiny B. „Jak by je s takovým postižením, které uvádějí, mohli získat? Něco tady nesedí,“ uvedl a jeho prohlášení vzbudilo značný rozruch.

Šéfka Ekvádorského paralympijského výboru Patricia Léonová obvinění odmítla. „Výběr je přísný a probíhá na mezinárodní úrovni,“ připomněla na webu insidethegames.biz.

Jenže organizace ODDE, která má za cíl sledovat dodržování pravidel v ekvádorském sportu, dospěla k závěru, že tamní organizace jsou prošpikované korupcí, přičemž zmiňovala i konkrétní ekvádorské funkcionáře.

Náhoda? Promyšlený krok

Korupční prostředí pak podle zprávy umožňuje jednotlivcům získat podvodně funkční klasifikace potřebné pro účast v paralympijských soutěžích.

Podezření přetrvávají už od roku 2015 a Panamerických paralympijských her, kde Ekvádor získal své první zlato ve skoku do dálky, ale nad klasifikací zlatého skokana se vznášely velké pochybnosti.

„A i nyní máme svědectví a dokumenty potvrzující, že lidé, kteří se věnovali standardním olympijským sportům, byli rekrutování do paralympijských programů. Nebyla to náhoda, ale promyšlený krok a zneužití systému,“ tvrdí Edison Mendoza, koordinátor ODDE.

Ekvádor má zatím z Paříže tři medaile z atletiky, jedna je z kategorii intelektuálně hendikepovaných.

Související témata: