Hlavní obsah

Obhajuje stříbro. Lukostřelkyně zahájila paralympiádu světovým rekordem

Aktualizováno

Lukostřelkyně Šárka Pultar Musilová zahájila cestu za obhajobou paralympijského stříbra světovým rekordem v kvalifikaci. Třiatřicetiletá vozíčkářka vyhrála v Paříži rozřazovací soutěž výkonem 659 bodů a o dva vylepšila sedm let staré maximum Britky Jessiky Strettonové. Kvalifikaci ovládla s náskokem devíti bodů před Číňankou Čchen Min-i, s níž před třemi lety v Tokiu prohrála až ve finále.

Foto: Český paralympijský výbor

Šárka Pultar Musilová při kvalifikačním rozstřelu

Článek

„Střílelo se mi pěkně, hlavně v první půlce, to foukalo méně. Pak byl vítr docela nevyzpytatelný, takže jsem za ten výsledek moc ráda. Měla jsem v průběhu soutěže vypnutý mozek, abych nevnímala, takže že to je světový rekord, to mi ukázal až po posledním šípu trenér,“ uvedla v nahrávce pro média Pultar Musilová, které přímo na sportovišti blahopřál i prezident Petr Pavel.

Světový rekord v nadsázce označila za zpestření. „Nemůžu na to myslet, i když to je super, musím jít dál. Teď to bude trochu oříšek, každý mě bude chtít porazit, bude to náročné, ale mě tyhle situace baví a já se těším,“ dodala úspěšná česká lukostřelkyně.

Ze čtvrtého místa postoupila v jedenáctičlenném startovním poli kategorie W1 také přímo do sobotního čtvrtfinále Tereza Brandtlová.

V mužské soutěži s 13 lukostřelci byl třetí obhájce zlata David Drahonínský. Kvalifikaci na nedělní vyřazovací část suverénně vyhrál Číňan Čang Tchien-sin, jenž výkonem 674 zaostal o šest bodů za světovým rekordem českého reprezentanta. Právě za jmenovanými Číňany skončili Drahonínský s Pultar Musilovou druzí v součtu výkonů pro soutěž smíšených dvojic, v níž čeští vozíčkáři budou v pondělí obhajovat stříbro z Tokia.

Plavkyně Agáta Koupilová se probojovala do finále závodu na 200 metrů volný způsob a dohmátla v něm na pátém místě.

Související témata: