Hlavní obsah

Nevidomý plavec Kratochvíl získal na paralympijských hrách druhou medaili

Aktualizováno

Nevidomý plavec David Kratochvíl získal na paralympijských hrách stříbro na znakařské stovce. V Paříži má druhou medaili po zlatu na 400 metrů kraul. Lukostřelec David Drahonínský v Paříži v individuální soutěži svou sbírku šesti paralympijských medailí nerozšířil. Obhájce zlata z Tokia vypadl v kategorii W1 ve čtvrtfinále a obsadil osmé místo. Šanci na zisk cenného kovu bude mít ještě v pondělním mixu se Šárkou Pultar Musilovou.

Foto: Samantha Hurley, ČTK/AP

Český plavec David Kratochvíl na paralympiádě

Článek

Kratochvíl kraloval v pátek na trati 400 metrů volným způsobem, znakařská stovka je jeho druhou hlavní tratí. „Je to skvělý. Jsem rád, že dva měsíce totálního masakru, který jsme absolvovali na paralympijské hry, byly k něčemu,“ těšilo stále teprve 16letého plavce. Nestačil jen na Ukrajince Serbina, který posunul svůj vlastní světový rekord.

Kratochvílův program v Paříži ještě nekončí. Čeká ho ještě polohový závod na 200 metrů a prsařská i motýlkářská stovka. „Bylo by senzační zkompletovat kompletní sbírku medailí. To by byl brutál. Jsou to moje vedlejší disciplíny, ale dám do toho všechno,“ slibuje Kratochvíl.

Dvaačtyřicetiletý Drahonínský byl ve čtvrteční kvalifikaci třetí a díky tomu byl v dnešní vyřazovací části nasazen přímo do čtvrtfinále. V něm se světový rekordman střetl s Američanem Jasonem Tabanským. Po prvním z pěti setů Drahoňovský těsně vedl 26:25, po druhém endu byl stav vyrovnaný 52:52 a pak už měl navrch Tabansky, jenž náskok zvyšoval až na konečných 139:131.

Kaplický rodák Drahonínský tak při páté účasti na paralympiádě poprvé zůstal bez medaile z individuální soutěže: při premiéře v Pekingu 2008 získal zlato, poté v Londýně a Riu de Janeiro stříbro a před třemi lety v Tokiu se stal podruhé šampionem. Ve sbírce má ještě stříbro a bronz z mixu s Musilovou.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Aleš Kisý medaili z Tokia neobhájil, skončil šestý.

Zopakovat zisk medaile z Tokia se nepovedlo ani atletovi Aleši Kisému, jenž bral před třemi lety ve vrhu koulí bronz. Jeden z dvojice českých vlajkonošů na středečním slavnostním zahájení obsadil v kategorii F53 výkonem 8,12 metru šesté místo. Po diskvalifikaci jednoho ze soupeřů se český atlet posunul na pátou pozici, jenže na ni vydržel jen pár hodin. Diskvalifikace gruzínského vítěze byla ve večerních hodinách zrušena a Kisý se vrátil zpátky na konečné šesté místo. K medaili chybělo českému koulaři 57 centimetrů.

Související témata: