Hlavní obsah

Kontroverze na paralympiádě. Čech v Paříži mluvil o podvádění

Umí se bavit a mimo jiné ho živí hudba, často sedí za mixážním pultem. Přestože se od mala potýká s dětskou mozkovou obrnou, kvůli níž se mu hůř mluví, nezdráhá se český paraatlet František Serbus říct, co má zrovna na srdci. A ne vždy jsou to příjemná slova, jako například po závodě kuželkou na pařížské paralympiádě, kde skončil šestý.

Foto: Český paralympijský výbor

František Serbus obsadil v hodu kuželkou v Paříži šesté místo.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Když přijel na svém vozíku do mixzóny, kde novináři čekají na sportovce, otevřel to téma sám. „Nechci říkat, kdo vyhrál. Nechci ani vyslovit název jeho státu, protože se mi úplně hnusí,“ spustil Serbus.

Na mysli měl Rusa Alexeje Čurkina, který startuje pod neutrální vlajkou, stejně jako dalších 89 jeho krajanů a osm Bělorusů. Čurkin jako jediný přehodil hranici čtyřiceti metrů a zvítězil. „Přitom před měsícem házel třicet metrů, na kvalifikaci měl připoutanou ruku k tyči. Týden potom hodil 35 metrů a nikomu to nebylo divný. A my chudáci se na to musíme dívat, přitom ten kluk je minimálně o dvě kategorie výš než my,“ nechápal 39letý kuželkář.

Problematických událostí však bylo ve finále víc. Pozornost se upírala i k 54letému Řekovi Konstantinidisovi, který házel jako poslední. Svůj osobák překonal o jedenáct metrů a skončil druhý. Podle Serbuse ale řecká výprava nehrála fér. Konstantinidis měl totiž na vrhačské stolici přikrývku, což by dle pravidel mít neměl.

„Přikrývka není součástí stolice, a on tudíž neměl kontakt podkolenní jamky se stolicí,“ uvedl český kuželkář, podle kterého se tím Řek dopustil podvodu.

„Není rok, kdy se by se neobjevilo něco podobného. Před třemi lety s námi závodili dva Číňani. A když jsem se koukal do tabulek, jeden z nich je ve vyšší kategorii a ten druhý zmizel úplně. Nikdo neví, kde je. Světové rekordy jim ale zůstaly a to mi přijde vůči ostatním sportovcům dost nefér,“ nechápe Serbus.

A tyto výkony jsou pro jeho kategorii prakticky nedosažitelné. Serbus skončil letos šestý výkonem 33,49 metru. Paralympijský rekord drží Číňan Liou Li (45,39) z Tokia a světový rekord hodil jeho kolega Po Čching před rokem v Paříži - 46,60 metru.

Český kuželkář se tedy trochu pere s motivací, zda závodit i za čtyři roky v Los Angeles. Ať už se rozhodne jakkoli, má za sebou poměrně působivou sportovní kariéru. Ozdobil ji čtyřmi účastmi na paralympijských hrách, přitom se od mala potýká s dětskou mozkovou obrnou, kterou způsobilo přidušení pupeční šňůrou při porodu.

Nemohl pořádně chodit, skončil na vozíku. Také se mu těžko mluví, docházení na logopedii pro něj bylo nezbytné. Před třiadvaceti lety však navštívil posilovnu a tam si uvědomil, že zdravý už nikdy nebude, ale ve světě něco dokáže.

Tehdy začal koketovat s parasportem. Věnoval se původně boccii, později se dostal k atletice. Zároveň pracuje jako grafik, fitness trenér, a dokonce jako diskžokej. Že neztratil humor, potvrzuje i jeho umělecké jméno DJ Kolečko. „Sport mi ale pomohl postavit se na vlastní nohy. Osamostatnil jsem se a nejsem na nikom závislý,“ pochvaloval si Serbus.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články