Hlavní obsah

Pravá strana těla jí téměř nefunguje. Pořád nevím, co si můžu dovolit, říká tricyklistka

Na mezičase po necelých šesti kilometrech svítila před jejím jménem dvojka. Cílem časovky nakonec tricyklistka Pavlína Vejvodová (35) projela se čtvrtým nejlepším časem. Od bronzu ji přitom dělily necelé dvě vteřiny. Při své paralympijské premiéře byla z výsledku zklamaná. Svůj nejdůležitější závod ale vyhrála před šesti lety.

Foto: Český paralympijský výbor

Tricyklistka Pavlína Vejvodová si v časovce odbyla premiéru na paralympiádě.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Psal se červen 2018, když cestovala na zadním sedadle auta, jehož řidič nedal na křižovatce přednost autobusu. Došlo ke srážce, po které postihlo Vejvodovou masivní krvácení do mozku. Měsíc strávila v umělém spánku a lékaři jí dávali jen několikaprocentní šanci na přežití.

„Půl roku po nehodě si vůbec nepamatuji a i před ní to mám zastřené,“ prozradila dvojnásobná mistryně světa po svém paralympijském debutu. Pravá strana těla jí kvůli spasticitě funguje asi na patnáct procent. Na pravé oko špatně vidí, někdy dvojitě a hůř se jí mluví. Z praváka se pokouší přeučit na leváka.

Paralympijskou premiéru mohla v časovce ozdobit cenným kovem. Na 14 kilometrů dlouhém okruhu byla dlouho na medailových pozicích. V poslední zatáčce před rovinkou ale přišel problém. „Nějakou záhadou se mi povedlo vyrvat nohu z pedálu. Zpátky jsem se nakopla až těsně před cílem a nemohla se pořádně soustředit,“ procedila zklamaně Vejvodová.

Právě tenhle problém ji totiž připravil o medaili. Na třetí Dánku Lundovou ztratila jen 1,65 sekundy. „Ani jsem nevěděla, že mi na ni chybí tak málo. Jak koukám na jedno oko, tak kolem sebe moc nevidím. Ale naštve to, přitom jsem si říkala, že se mi celý závod jede dobře,“ dodala tricyklistka.

V sedle přitom vůbec sedět nemusela. Návrat po těžké nehodě ale zvládla až neuvěřitelně rychle. Po roce od nehody už znovu šlapala do pedálů, byť to nebylo na bicyklu, jak si přála. „Mám kolem sebe skvělé lidi, kteří mi hodně pomohli. Právě kolo bylo jednou z mých prvních vzpomínek po bouračce,“ prozradila rodačka z jihočeských Bernatic.

S postižením pravé strany těla se ale stále sžívá. „Kdybych věděla, co si můžu dovolit. Odvíjí se to od různých situací. Počasí, únava. Prostě ta strana nefunguje tak, jak bych si představovala,“ popisovala Vejvodová.

Při své premiéře na paralympiádě ji ještě v sobotu čeká závod s hromadným startem, ve kterém ale půjde i proti soupeřkám s lehčím hendikepem. „I tak se ale těším, protože tohle byl super okruh. Atmosféra kolem trati byla super, vnímala jsem, jak nás lidi podporují,“ doplnila česká tricyklistka.

Závodnice čeká stejný okruh jako při časovce, jen ho pojedou dvakrát (celkem 28,4 km).

Související témata: