Hlavní obsah

Český hrdina paralympiády Kratochvíl se těší na volno

S kompletní sadou medailí byl plavec David Kratochvíl nejúspěšnějším českým paralympionikem na hrách v Paříži a také jediným tuzemským vítězem. I proto si při dnešním příletu užil nejbouřlivější přivítání, které ani trochu nečekal. Šestnáctiletý nevidomý sportovec novinářům řekl, že se po dvouměsíční dřině těší na delší tréninkové volno. Úspěšnému paralympionikovi připravila přivítání i jeho rodná Halže. Už v úterý se bude hlásit zpět ve škole.

Úspěšnému paralympionikovi Davidu Kratochvílovi připravila v pondělí odpoledne jeho rodná Halže sympatické přivítáníVideo: Ivan Blažek, Sport.cz

Článek

„Trenér mi dovolil čtyři týdny volna a já jsem souhlasil. Myslím ale, že to tak dlouho nevydržím a tak po dvou týdnech si půjdu zaplavat, abych úplně neztratil cit pro vodu,“ řekl Kratochvíl, jenž chce volný čas vyplnit hlavně hraním na počítači či na klavír.

V Paříži hned na úvod ovládl kraulařskou čtyřstovku, na krátké polohovce vybojoval bronz a na znakařské stovce dohmátl jako druhý. Na 100 metrů motýlek mu další medaile unikla o jedinou setinu, na zbývajících dvou tratích skončil pátý.

„Ta zlatá bude prostě vždycky víc, protože to byl můj debut na paralympiádě, byl tam i evropský rekord a skalp (nizozemského favorita Rogiera) Dorsmana o pět vteřin, takže to mělo úplně všechno. To zlato je teď takový můj talisman,“ uvedl Kratochvíl. „Medaile jsou hodně těžké a nevím, jak dlouho to ještě vydržím. Ale je to paráda, mít je všechny tři na krku,“ dodal se smíchem.

Znovu zopakoval, že hry v Paříži pro něj byly životním zážitkem. I přes dlouhé čekání si užil i roli českého vlajkonoše při nedělním závěrečném ceremoniálu. „Jak už jsem několikrát říkal, tak atmosféra v televizi je taková utlumená. Když ale stojíte za blokem v bazénu, to je prostě masakr. A když se naladíte na stejnou vlnu jako fanoušci, kteří tam křičí, tak to je prostě boží. To nejde zažít nikde jinde než na paralympiádě,“ řekl.

Plavec z Tachova se už před třemi lety kvalifikoval na hry v Tokiu, ale nakonec přenechal svoje místo kolegovi Miroslavu Smrčkovi, pro něhož to byla paralympijská derniéra. Kratochvíl věří, že se prosadí i za čtyři roky v Los Angeles.

„Byl bych strašně šťastný, kdybych na příští paralympiádě letošní výsledek alespoň vyrovnal. Je to další výzva, další čtyři roky práce, ale moc se tam těším,“ prohlásil.

Související témata: