Hlavní obsah

Býval fotbalistou, pak přišel o nohu. Na paralympiádě mu osobně fandil kamarád Klopp

Měl nakročeno k profesionální fotbalové kariéře. Pak ale přišlo vážné zranění, které vedlo až k amputaci levé nohy. Ani to ale Wojteka Czyze nezastavilo. Stal se paraatletem a do Paříže přijel už jako reprezentant Nového Zélandu v badmintonu. Ve čtvrtek ho v ochozech La Chapelle Areny navíc podpořil jeho kamarád a nedávno kouč fotbalového Liverpoolu Jürgen Klopp.

Foto: Profimedia.cz

Wojteka Czyze (vlevo) a Jürgena Kloppa pojí dvacetileté přátelství.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - V roce 2001 podepsal polský rodák Czyz smlouvu s Fortunou Kolín a měl nakročeno ke kariéře profesionálního fotbalisty. Jenže v jednom z následujících zápasů utrpěl vážné zranění kolene. Měl mnohačetné fraktury, a navíc další komplikace, kvůli kterým lékaři museli sáhnout k amputaci levé dolní končetiny.

Czyz se jako správný sportovec nevzdal. Krátce po rehabilitaci se navíc seznámil s Kloppem. Nyní světoznámý kouč tehdy svou trenérskou kariéru teprve začínal, když se ujal kormidla v Mohuči. Ta sehrála charitativní duel s Kaiserslauternem, za který tehdy už s protetickou nohou nastoupil právě Czyz. Oba se tehdy seznámili a položili základ pro budoucí přátelství.

„Důležité bylo naše setkání v roce 2015 v Lisabonu, kde jsme na sebe náhodně narazili. Já byl na dovolené s manželkou a on hrál frisbee. Život sportovce, který se nevěnuje nějakému velkému sportu, je těžký. Když jsem mohl, snažil jsem se mu pomoci,“ popisoval v Paříži Klopp.

Jako aspirující profesionální fotbalista byl Czyz zvyklý na sobě makat. A nejinak to bylo po amputaci. Tři roky po ní vyhrál na paralympiádě v Aténách pro Německo zlato ve sprintech na 100 i 200 metrů a třetí prvenství přidal ve skoku dalekém. Na Hrách v Pekingu a Londýně svou sbírku ještě rozšířil o zlato, stříbro a dva bronzy. Pak svou atletickou kapitolu uzavřel.

V roce 2019 se Czyz s manželkou přestěhoval na Nový Zéland. I na popud Kloppa začal s plachtěním. Založil dokonce společnost, která umožňuje nejen výlety na katamaránech, ale také vyrábí a distribuuje protézy pro hendikepované v rozvojových zemích. Do toho Czyz začal s badmintonem a už jako reprezentant Nového Zélandu se vrátil na paralympijskou scénu právě v Paříži.

A tam ho do hlediště přišel podpořit jeho kamarád Klopp. Nyní nezaměstnaný, takže se spoustou volného času.

Foto: Profimedia.cz

Jürgen Klopp v hledišti La Chapelle Areny fandí Wojtekovi Czyzovi.

Co na tom, že Czyz ve čtvrtek při svém prvním vystoupení vysoko podlehl Britovi Danielu Bethellovi 5:21 a 2:21. „Bylo to skvělé, užil jsem si všech pět bodů,“ pravil tradičně usměvavý Klopp. „Wojtek je blázen. Dělá věci, na které bych já neměl odvahu. Ve středu mi vyprávěl, jak je snadné potápět se se žraloky. Říkal jsem si ‚super, ale stejně to dělat nebudu‘,“ vyprávěl fotbalový kouč.

Vzájemného přátelství si cení i Czyz. „Jürgen patří do rodiny. Je neuvěřitelné, že přijel. Nejen kvůli mně, ale proto, aby dal najevo, jak je parasport úžasný,“ cení si 44letý badmintonista.

„Příběhy paralympioniků jsou zvláštní. Musí překonávat více překážek, ale ukazují lidem, čeho je možné dosáhnout. Ať vám život rozdal karty jakkoli, záleží na tom, jak s nimi zahrajete. Vše, co jsem v posledních dnech viděl, mě nesmírně inspirovalo,“ dodal Klopp.