Hlavní obsah

Transgender atletka na paralympiádě budí rozruch. Není to fér, vzteká se soupeřka

Aktualizováno

Italka Valentina Petrillová se podle BBC stala první transgenderovou sportovkyní, která nastoupila na paralympijských hrách. Padesátiletá atletka se zrakovým postižením, jejíž start v Paříži vzbudil už před začátkem kontroverzní reakce, dnes postoupila z šestého místa do semifinále běhu na 400 metrů.

Foto: Jackson Ranger, ČTK/AP

Valentina Petrillová z Itálie před startem.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Paříž je pro ni speciálním místem. Na světovém šampionátu tady loni získala bronz ve sprintu na 200 metrů i na čtvrtce. Hlavní město Francie je zároveň symbolem inkluze a podle Petrillové na ni v tomhle městě nikdo nezírá.

Petrillová se narodila jako chlapec, už od dětství se však cítila být ženou. V mužské kategorii získala 11 italských titulů, o změnu pohlaví požádala před šesti lety. „Už od svých pěti let jsem se cítila být ženou. Jako teenager jsem rezignovala, protože jsem nechápala, co se se mnou děje. Myslela jsem, že jsem v tomhle světě sama,“ svěřila se.

„Je to splněný sen. Ode dneška už nechci slyšet nic o diskriminaci a předsudcích vůči transsexuálům,“ uvedla Petrillová po pondělním rozběhu, ze kterého postoupila do semifinále.

Podle paralympijského výboru nicméně není první transgender závodnicí v historii. Před osmi lety v Riu reprezentovala Nizozemsko ve finále diskařů Ingrid van Kranerová, která se taktéž narodila jako muž.

Zatímco Světová atletika zakázala transgender sportovkyním start v ženské kategorii, podle pravidel organizace World Para Athletics je rozhodující, které pohlaví mají uvedené v dokumentech. To jim však podle kritiků přináší neférovou výhodu.

„Podle mě to není fér. Obecně nejsem proti transsexuálům, ale v téhle situaci tomu nerozumím a nepodporuji to,“ uvedla Ukrajinka Oksana Boturčuková, která se taktéž představí v semifinálových bězích. Podle právničky Mariuccii Quilleriové, která zastupuje několik sportovců, kteří se stavěli proti startu Petrillové v Paříži, zvítězila inkluze před férovostí „a nic víc dělat nemůžeme“.

Před měsícem na olympijských hrách v Paříži vyvolal bouřlivou diskusi případ boxerek Lin Jü-tching z Tchaj-wanu a Alžířanky Imán Chalífové, které byly loni diskvalifikovány z mistrovství světa kvůli pochybnostem o oprávněnosti startu v ženské kategorii. V Paříži startovat mohly a obě získaly zlaté medaile.

Související témata: