Hlavní obsah

Já ta prsa nesnáším. Nevidomý Kratochvíl si přesto doplaval pro vysněný bronz

Aktualizováno

Po nedělním stříbru na znakařské stovce říkal, že by bylo skvělé zkompletovat medailovou sbírku z paralympiády. V polohovém závodě na 200 metrů se to 16letému nevidomému plavci Davidu Kratochvílovi povedlo. V čase 2:24,60 si doplaval pro bronz.

Foto: Samantha Hurley, ČTK/AP

Český plavec David Kratochvíl na paralympiádě.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - „V neděli jsem si z toho dělal srandu, ale teď je to tady. Strašně si to užívám, kompletní sadička medailí,“ rozplýval se Kratochvíl, jehož prvním cenným kovem v Paříži bylo zlato na 400 metrů volným způsobem.

Že si v úterý doplave pro medaili, bylo téměř jisté už po sto metrech. Nizozemec Dorsman, Ukrajinec Čufarov a právě Kratochvíl měli už na druhé obrátce náskok přes pět vteřin. Pak sice přišla na řadu neoblíbená prsa českého plavce, ale před čtvrtým Ukrajincem Serbinem se i tak držel na komfortní distanc.

„Já ta prsa nesnáším. Samotná nejsou strašná, ale v polohovém závodě už za sebou máte motýlka a znak a hodně bolí,“ vyprávěl po závodě Kratochvíl. Na vítězného kamaráda Dorsmana ztrácel v cíli přes šest vteřin. „Ale jinak se mi plavalo dobře. Užil jsem si to a odjel jsem to naplno, jak jsem si řekl,“ dodal.

Za zlatou medaili se odměnil sladkým zákuskem. V neděli pro změnu hamburgerem. I bronz se tak chystá náležitě oslavit. „V jídelně mají super zákusek. Nějaká čokoláda se šlehačkou. Tak si dám dvojitou porci,“ prozradil 16letý plavec.

Ve středu ho čeká volný den, alespoň co do závodění. Do bazénu ale půjde, aby se dobře připravil na další dvě vystoupení. Ve čtvrtek ho čekají rozplavby a případné finále na 100 metrů prsa. O den později tatáž trať, ale motýlkem.

A právě na druhou disciplínu se těší. Že v ní umí být silný, ukázal právě v polohovém závodě. Po první padesátce motýlkem byl totiž ve vedení. „Na motýlka se strašně těším. Myslím, že jsme ho dobře vypilovali. Když budu druhou padesátku dobře dýchat, mohl bych zaplavat kolem svého osobáčku,“ doplnil objev českého plavání.

Kdoví, možná neskončí „jen“ u tří medailí.

Související témata: