Hlavní obsah

Zubařka Perglerová z Přeštic jako druhá Češka zdolala nejvyšší vrcholy světadílů

Eva Perglerová, zubařka a horolezkyně z Přeštic na jižním Plzeňsku, se minulý týden stala druhou Češkou, která vystoupala na všechny nejvyšší vrcholy jednotlivých kontinentů. Takzvanou Korunu světa (Seven Summits) získala necelý týden po svých padesátinách, poté co 4. července stanula na vrcholu 5642 metrů vysokého kavkazského Elbrusu. ČTK o tom dnes informoval kamarád Perglerové Patrik Pátek. Perglerová je podle něj osmým Čechem, který Korunu planety získal.

Foto: Perglerová Eva, ČTK

Zubařka Eva Perglerová z Přeštic jako druhá Češka vystoupala na všechny nejvyšší vrcholy jednotlivých kontinentů. Naposledy zdolala Elbrus.

Článek

Zdolání všech sedmi vrcholů kontinentů světa je horolezecká výzva, která byla poprvé definována v 80. letech 20. století amatérským horolezcem a podnikatelem Richardem Bassem a následně modifikována horolezcem Reinholdem Messnerem.

„I když je dnes jako nejvyšší hora Evropy brán Mt. Blanc, tak podle Messnerova seznamu do Seven Summits patří nejvyšší vrchol Kavkazu ležící na hranici Evropy a Asie. Pro mě je Messnerův seznam svatý, takže jsem věděla, že pokud opravdu chci mít všech sedm vrcholů a pomyslný titul jakkoli nezpochybnitelný, tak na Elbrus prostě musím. Všichni se mi tu smáli, že ten nejlehčí kopec mám až nakonec, protože tady se většinou začíná,“ řekla Perglerová. Výstup na Elbrus zahájila ze základního kempu ve výšce 3800 metrů necelou hodinu před půlnocí 3. července, vrcholu dosáhla 4. července v 7:30.

Foto: Perglerová Eva, ČTK

Zubařka Eva Perglerová na vrcholu Elbrusu.

Prvním nejvyšším vrcholem kontinentů byl pro Perglerovou v roce 1997 výstup na nejvyšší horu Afriky Kilimandžáro (5895 m), o dva roky později stanula na vrcholu francouzsko-italského Mt. Blanku (4810 m). Na vrchol Austrálie a Oceánie, horu Carstensz Pyramid, nazývanou také Puncak Jaya (4884 m), vystoupala v roce 2013.

Na začátku roku 2022 zdolala nejvyšší vrchol Jižní Ameriky Aconcaguu (6961 m). „To byla tréninková hora. Potřebovala jsem vědět, co se mnou udělá skoro sedm tisíc výškových metrů. Všechno klaplo na jedničku s hvězdičkou a tím se otevřela i cesta na Everest. Myslím na něj spousty let a dlouho jsem se obávala, zda jsem na něj dostatečně připravená. Rozmýšlela jsem se a trénovala,“ řekla Perglerová. Loni v květnu se pak stala třetí Češkou, která stanula i na nejvyšším bodě planety Mount Everestu (8849 m).

Na přelomu roku nejprve došla na jižní pól a v lednu vystoupala na Vinson Massif (4892 m), nejvyšší horu Antarktidy. A v červnu zdolala nejvyšší severoamerickou horu Denali (6190 m), dříve známou jako Mount McKinley.

První ženou s českými kořeny, která zkompletovala Korunu planety, se před deseti lety stala Renata Chlumská, která má české a švédské občanství.

Související témata: