Hlavní obsah

Získali jsme už přes 300 medailí, chlubí se Rusové. Někde závodí úplně sami

Vybudovali pompézní akci, však při nucené absenci reprezentace na olympiádě je pro mnoho ruských a běloruských sportovců vrcholem. Jenže pohled na výsledky a fotografie z některých závodů multisportovních her BRICS, které probíhají v Kazani, působí poněkud bizarně.

Foto: Profimedia.cz

Aleksandr Malcev po zlatu ze synchronizovaného plavání. Nemusel porazit žádného soupeře.

Článek

Není to nový podnik, v pořádání her politicko-hospodářského společenství se zatím převážně střídaly Jihoafrická republika a Čína. Jenže v mnohem komornější variantě, však naposledy v Jižní Africe se závodilo v tehdy rekordních pěti sportech.

Rusové hry BRICS pojali mnohem velkolepěji. Na moderních sportovištích v Kazani, kde se před jedenácti lety konala universiáda, pořádají celkem 27 sportů, pompézní bylo i slavnostní zahájení se zdravicí od prezidenta Vladimira Putina.

Většina sportů v programu je olympijských, k tomu několik bojových umění v čele se sambem, které se v Rusku těší velké popularitě; dále i šachy.

Ale také basketbal a fotbal ve „phygital“ verzi, v němž hráči střídají fyzický výkon na hřišti a digitální dovednost u ovladačů počítačových her. Závodí se od 12. do 23. června a organizátoři ohlásili 89 zemí z Asie, Afriky, Jižní Ameriky i Evropy.

V medailovém pořadí uvádějí s nulovým ziskem třeba i Německo, Slovensko, Chorvatsko… Jenže tyto země stejně jako Česko žádné sportovce do Kazaně neposlaly. Reálně Evropu zastupují kromě domácích a běloruských sportovců už jen Bulhaři, Srbové a Turci.

Úroveň jednotlivých sportů se dost liší. Například v atletice mají některé disciplíny kvalitu a závodníci by se svými výkony bojovali o medaile i na mistrovství Evropy v Římě. Byť třeba na stýpl mužů nastoupili jen čtyři běžci a záběry odhalovaly ne zcela dokonalou organizaci s dalšími sportovci, kteří jim přecházeli přes dráhu.

Tristnější je situace u některých plaveckých disciplín. Při snaze o udělení co nejvíce medailových sad vypsali pořadatelé třeba i synchronizované plavání mužů. Oficiálně pak zveřejnili fotografii s detailem Alexandra Malceva na stupních vítězů, když si převzal zlatou medaili.

Jenže na sociálních sítích se objevily i záběry celého pódia, z nichž bylo jasné, že na něm je Malcev sám a nikdo jiný se neúčastnil. Podobná byla podle oficiálních výsledků situace třeba u synchronizovaných skoků do vody, kde zlaté Rusky opět neměly soupeřky.

A tak každodenní hlášení agentury TASS, která zveřejňuje medailové pořadí, a naposledy informovala o tom, že ruský zisk překročil už 300 medailí, je třeba brát s rezervou.

Na olympijských hrách v Paříži se zástupci z Ruska a Běloruska představí v některých sportech jako neutrální jednotlivci, bez omezení můžou závodit na Hrách přátelství v září v Moskvě a Jekatěrinburgu, kde se stejně jako v Kazani bude bojovat nejen o medaile, ale i o finanční odměny.

Související témata:
Hospodářské uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky (BRICS)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.