Hlavní obsah

Zbraň za statisíce, ale naděje může vzít jeden zmetek. Fungl nový oblek čeká ve skříni

Za předloňský rok byl vyhlášen nejlepším domácím střelcem, loni skončil v anketě těsně druhý. A to v domácí konkurenci tradičně úspěšného olympijského sportu něco znamená. Petr Nymburský vyrazí na olympiádu do Paříže, přesněji řečeno na střelnici v Chateauroux, v roli úřadujícího vicemistra světa v malorážce a poučen zkušeností z Tokia.

Foto: Český střelecký svaz

Sportovní střelec Petr Nymburský

Článek

Při své olympijské premiéře jste byl sedmnáctý. Co vám dala do další kariéry?

Už jen to, že přiletím do Francie později, aby na mě nedolehla atmosféra jako v Tokiu. Když u sportoviště čekáte čtrnáct dnů na závod, je to hodně složité. Navíc to bylo umocněné tím, že jsme museli být v karanténě na pokojích ve vesnici. To už pak leze na mozek.

Teď tedy vyrazíte až těsně před závodem?

Přesouvám se 28. července, závod je 31. Bohužel musím obětovat i zahájení, ale nechci se tam dlouho zdržovat. Prostě chci dělat své řemeslo, jak jsem zvyklý na trénincích.

Do odletu jsou tréninky už spíše udržovací?

Já trochu bojuju s polohou vestoje, kterou potřebuju doladit, vybrat střelivo i z hlediska taktiky. V průběhu sezony se mění hlaveň s množstvím vystříleného střeliva. Nejlepší je mít střelivo na vrcholný závod ale zároveň už vyzkoušené z průběhu sezony. Abyste nevzali nějaký vadný kus, který ovlivní váš výkon.

To se opravdu může i na takové úrovni stát?

Jeden výrobce se trochu zkazil, tak od něj spousta lidí utekla. Stalo se v uplynulém olympijském cyklu, že závodník třeba přišel o možnost postoupit do finále kvůli špatné patroně. Měl zmetek z výroby, a trefil tak na terči mnohem nižší hodnoty. A když se bavíme o jednotkách bodů, může to mít značné důsledky.

Jak pozorně sledujete předpověď počasí?

Při malorážce je důležitá. Sledujeme vítr a máme informace, že bude obrovské vedro, což je pro puškaře složité. Máme velké oblečení, které není přizpůsobené takovým teplotám.

Foto: Český střelecká svaz

Petra Nymburského čeká ve Francii druhá olympijská účast

Můžete se při závodě chladit?

Někteří střelci to praktikují, viděl jsem mokré ručníky i polévání obličeje vodou, ale já nic takového zatím nevyužil. Budu mít fungl nový střelecký komplet, ve kterém ani netrénuju, vezmu si ho až pár dnů před odletem.

Aby se neopotřeboval?

Přesně tak. Co se týče tvrdosti, tenhle mi sedl úplně parádně. Užíváním materiál měkne, tím pak přicházíte o určitou oporu ve střelbě. A jak jdou u nás puškařů výsledky každý olympijský cyklus výš a výš, je to do určité míry dané tím, že se smazaly rozdíly v oblečení. Je mnohem pevnější, což mě trochu i mrzí, protože přicházíme trochu o krásu střelby. Když vám oblečení sedne, je to obrovská výhoda.

Závodní zbraň máte také zbrusu novou?

Ta je naopak hodně stará. Ale mám s ní všechny své úspěchy, každou sezonu si říkám, že ji musím šetřit, aby vydržela. Tak s ní střílím co nejmíň, ale pořád je výborná. Navíc když jí důvěřujete, všechno jde snáz.

Na kolik vyjde nová zbraň?

U té mé bychom se pohybovali mezi 300 000 a 400 000 korun v kompletní výbavě.

V minulosti jste spolupracoval i s olympijským vítězem Mattem Emmonsem. Když skončil u českých biatlonistů, jste opět častěji v kontaktu?

My byli v kontaktu pořád, i když pracoval u biatlonistů. Někomu dělá přímo trenéra, pro mě byl spíš konzultantem, jinak to řeším s individuálním trenérem, což je můj taťka. Ale máme s Mattem přátelský vztah i mimo střelnici, když si jdeme třeba zalovit.

Myslivost je vaši velkou zálibou, kdy naposledy jste měl čas vyrazit na lov?

Musím přiznat, že už to bude skoro rok. Ale na podzim máme nějaké plány, snad se je podaří zrealizovat a vyrazíme na nějaké naháňky.