Hlavní obsah

Vypnul mobil a bojoval o postup pro český tým. Jenže naděje vzaly komplikace

Po šestnácti letech má česká lukostřelba zastoupení pod pěti kruhy i mezi muži. Ostravský rodák Adam Li, jenž má po otci čínské kořeny, snil o tom, že se spolu s Marií Horáčkovou probojuje do týmové soutěže. V rozřazovacím kole, z něhož se nominovalo šestnáct nejlepších dvojic, měli Češi k postupu daleko.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Lukostřelec Adam Li během fasování olympijské kolekce pro olympiádu v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Už výkon Horáčkové, která skončila 31., neznamenal dobré vyhlídky na postup. To ale Li netušil. „Já si ráno vypnul telefon a tým mi nic neříkal,“ hlásil. A Horáčková zase po své soutěži spěchala do olympijské vesnice. „Budu sledovat výsledky na mobilu, na závodišti ani nemůžeme být,“ vysvětlovala, když opouštěla areál.

Li pak v mužské soutěži skončil 61., čtvrtý od konce. „Nebyl to nejhorší výkon, jaký jsem v sezoně předvedl, ale nejlepší taky ne. Představoval jsem si to jinak,“ přiznával.

Češi skončili v součtu svých výkonů pětadvacátí, skoro padesát bodů od postupu. „Doufal jsem, že by se to mohlo povést, mrzí mě, že si spolu nezastřílíme,“ neskrýval Li.

Během soutěže se potýkal s komplikacemi, které pramenily částečně z jeho nepohody, částečně byly technického rázu. „Bylo to ode mě takové všelijaké. Pak jsem zjistil závadu na luku a musel ho měnit. A už jsem se z toho do konce nevyhrabal,“ litoval.

Však s trenérem Tomášem Valentou dlouhé minuty po závodě seděli a rozebírali defekt na luku. „Ale když máte dva identické, není to velká komplikace,“ nevymlouval se Li, který tak v úterý večer zkusí v individuální soutěži zaskočit Inda Dhiraje Bommadevaru.

„Indové jsou silní všichni, ale těším se, bude to zajímavý souboj,“ vykládal v prostorách pařížské Invalidovny. „Je to krásné, ale já nejsem tolik na města. Hezčí mi to přišlo třeba ve Slovinsku, kde jsme stříleli proti horám,“ dodal Li.