Hlavní obsah

Výborný Ondra! Před domácím publikem poleze semifinále

Naprosto suverénním způsobem postoupil nejlepší český sportovní lezec Adam Ondra do sobotního semifinále Světového poháru v boulderu na pražské Letné. Vylezl čtyři z pěti cest a ve své kvalifikační skupině obsadil 3. místo. „Jsem spokojený,“ hodnotí Ondra.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český lezec Adam Ondra zvládl na Letné kvalifikaci a na Světovém poháru v boulderingu se může těšit na sobotní semifinále.

Článek

Každý z téměř stovky závodníků absolvoval v páteční kvalifikaci pět boulderů. Lezci byli rozděleni do dvou skupin, z nichž prošlo do semifinále vždy deset nejlepších.

Ondra zvládl natopovat na všech úvodních čtyřech boulderech a pouze na třetím potřeboval více než jeden pokus. „První byl klíčový, dostal mě totálně do pohody. Dvojka byla pro mě až příliš snadná, dva tři chyty jsem možná ani nepotřeboval. U trojky jsem na sebe hrdý, že jsem ji vymyslel. Pak jsem věděl, že je to dobré,“ usmíval se 31letý český reprezentant.

Šestý muž olympijských her v Paříži tak nevyzrál pouze na závěrečný boulder, který ale až na vrchol nevylezl v rámci Ondrovy skupiny žádný z favoritů. Drtivá většina lezců si nepřipsala ani zónu.

„Ani nevím, jak ho stavěči mysleli, ale určitě jsem to zkoušel jinak. Typická hádanka, zóně jsem však byl blízko,“ popisuje Ondra, jenž na Letné obhajuje stříbro z loňského roku.

Aby svůj úspěch zopakoval, bude muset nejdříve uspět v semifinále, které startuje v sobotu v pravé poledne. Ondrovi se líbí, že poleze přibližně v půlce.

„Je příjemné, že nepůjdu poslední, to by před domácím publikem byl ještě větší tlak. A být hned první mi také nevyhovuje,“ dodává s tím, že se těší na mohutnou diváckou podporu. „Už na kvalifikaci to byla úplně jiná dimenze než na jiných světových pohárech. Jindy tolik fanoušků nebývá,“ zdůrazňuje.

Důležité také bude, zda vydrží bolavé rameno, které Ondru zejména v první polovině tohoto roku trápilo. Teď je prý téměř všechno v pořádku, stále však zůstávají otazníky. „Uvidíme, co stavěči vymyslí. Pokud by tam byl nějaký super agresivní krok, jsem ochotný říct, že mi za to nestojí,“ přiznává.

V semifinále se představí jako jediný z českých reprezentantů. Zkušený Martin Stráník skončil ve stejné skupině jako Ondra 19., Lukáš Mokroluský 27., Šimon Potůček 33. a benjamínek Jan Štípek ve druhé skupině 30..

Ženská kvalifikace se čtyřmi Češkami startuje na Letné v 16:00.