Hlavní obsah

Vlach a Grycz se nevešli do devítky postupujících

Finále závodu moderních pětibojařů na olympijských hrách v Paříži bude bez české účasti. Po nepovedeném základním kole šermu se dnes Martin Vlach ani Marek Grycz nevešli v první semifinálové skupině mezi devět postupujících. Blíž k pokračování v soutěži měl podle očekávání pátý muž z minulých her v Tokiu Vlach, ale nestačilo mu ani dílčí vítězství v závěrečné kombinaci běhu a střelby z laserové pistole. Obsadil desáté místo s pětisekundovou ztrátou na postup. Grycz skončil mezi 18 semifinalisty čtrnáctý.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Český pětibojař Martin Vlach se do finále neprobojoval.

Článek

V součtu s druhým semifinále, jež vyhrál Japonec Taišu Sató, patří Vlachovi devatenáctá pozice. Je tedy prvním náhradníkem pro sobotní finále, Grycz byl celkově klasifikován na 27. místě. V sobotu bude na programu také semifinále žen s Veronikou Novotnou a Lucií Hlaváčkovou.

Vlach s Gryczem nabrali rozhodující ztrátu kvůli vysoce pasivní bilanci ve čtvrtečním základním kole šermu. Z 35 soubojů vyhráli 12 respektive 10 duelů a zařadili se až do čtvrté desítky celkového pořadí, které sloužilo k rozřazení do semifinálových skupin. Oba Češi se sešli v té první.

Vlachovi se povedl čistý parkur, přidal dva body v bonusovém kole šermu, ale patřil ve své skupině k nejpomalejším plavcům a na startu tříkilometrové kombinace měl na průběžném 14. místě ztrátu 24 sekund na devátou příčku. Poslední disciplínu vyhrál, dokonce v ní vylepšil vlastní olympijský rekord z Tokia, ale pořadím se posunul jen o čtyři pozice. Za vítězem semifinále Egypťanem Ahmadem Aldžandím zaostal o 21 bodů, respektive sekund.

„Ze šermu jsem si nesl takové manko, že bych dneska musel dát úplně skvělý výkon, abych postoupil do finále. Vlastně na většině disciplín se mi to nějak dařilo, ale střelba mohla být lepší a mohl jsem lépe zaplavat. To byl ten kousek, co tomu chyběl,“ řekl Vlach České televizi.

„Mrzí mě to dost, přál jsem si tu absolvovat oba závodní dny,“ litoval. Na první nepostupové pozici má ještě teoretickou šanci na účast ve finále v případě, že některý ze soupeřů start vzdá. „Nepředpokládám to,“ řekl Vlach.

Grycz na úvod pokračování semifinále přišel o další body po dvou chybách v parkuru. Zaznamenal pak šestý plavecký čas a na trať „laser runu“ se vydal jako předposlední. V cíli jeho ztráta na postup činila 36 sekund.

„Po nepovedeném šermu, nechci říct, že bylo rozhodnuto o nepostupu, ale ten postup by asi hraničil se zázrakem. Kdyby se všechny disciplíny povedly úplně, úplně dokonale, tak by to možná šlo, což se ale nepovedlo,“ konstatoval debutant pod pěti kruhy Grycz.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Muži - semifinále:
Skupina A:
1. Aldžandí (Eg.) 1516,
10. Vlach 1495 - nepostoupil do finále
14. Grycz (oba ČR) 1454 - nepostoupil do finále
Související témata: