Hlavní obsah

Vémola versus Soukalová. Porota festivalu Sportfilm vybírá nejlepší sportovní snímky

V uplynulých dvou týdnech zažil Zdeněk Škoda filmovou smršť. Jako předseda poroty mezinárodního festivalu Sportfilm Liberec zhlédl desítky sportovních snímků, z nichž v tomto týdnu se svými šesti kolegy vybere ty nejlepší. Vítěze pořadatelé oznámí v průběhu 27. ročníku v Liberci 5. října.

Foto: IBU

Gabriela Soukalová vstoupila během MS biatlonistů v Novém Městě do Síně slávy

Článek

„Je to hodně náročné, ale člověk se může na filmy koukat i online, takže něco jde vidět třeba na cestách. Jinak by člověk potřeboval 14 dnů dovolené, aby se to dalo stihnout,“ připouští s úsměvem Zdeněk Škoda z České olympijské akademie.

Celkem se letos do festivalové soutěže přihlásilo 366 filmů ze 77 zemí světa. Porotci již vybírají „pouze“ ze 34 nejlepších, které do nejužšího finále zvolí dramaturgie festivalu.

„Letos jsem opravdu nadšená. Já sama jsem viděla kolem 250 filmů. Osobně mě zaujala zpověď Gábiny Soukalové, ale i příběh Karlose Vémoly nebo bikera Michala Marošiho. Ze zahraničních bych doporučila dokument o překážkáři Edwinu Mosesovi nebo o 103leté gymnastce Ágnes Keleti,“ říká Renata Balašová, ředitelka festivalu, jehož 27. ročník nese podtitul ‚Soukalová/Vémola, který sportovní film vyhraje bitvu o trůn?‘

O vítězích rozhoduje jury právě v těchto dnech. Sportovní snímky posuzuje například režisér filmu Bratři Tomáš Mašín, koordinátorka karlovarského festivalu Anna Kořínek a Jaroslav Černý z Českého filmového a televizního svazu.

Jak těžké je pro porotce vybrat vítěze? „U některých filmů je to jasné a panuje shoda hned, ale někdy má člověk favorita a pak zjistí, že ostatní to cítí úplně jinak. Ale pokaždé je to jiné. Záleží i na tom, v jaké branži se porotci pohybují. Když je tam třeba sportovec a režisérka, která nikdy sportovní filmy netočila, je někdy složité se pochopit navzájem. Snažíme se to vyvážit, aby obsah a forma byly na stejné úrovni,“ vysvětluje Škoda.

Hodnotitelé vybírají kromě celkového vítěze i nejlepší snímky v pěti kategoriích: olympijské ideje, sportovní osobnosti, dokumenty, hrané filmy a seriály, společnost a vzdělávání. 27. ročník mezinárodního festivalu se koná v Liberci ve dnech 3.-6. října. Své filmy divákům představí samotné sportovní hvězdy včetně Gabriely Soukalové, Karlose Vémoly či Evy Adamczykové. Rozpočet festivalu je šest milionů korun.