Hlavní obsah

Velká pardubická se stane magnetem také pro sběratele známek

Výročí Velké pardubické, jejíž první ročník se uskutečnil před 150 lety, připomene zvláštní edice poštovních známek. Na příležitostném aršíku se prolíná minulost a současnost slavného překážkového dostihu, uvedl na dnešní tiskové konferenci autor výtvarného návrhu Karel Zeman. Česká pošta známky v nominální hodnotě 27, 31 a 35 korun vydá ve středu 9. října.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Žokej Jan Faltejsek na koni Tzigane Du Berlais oslavuje vítězství v dostihovém 128. ročníku Velká pardubická.

Článek

Mimo vlastní známky je na aršíku vidět jeden ze zakladatelů Velké pardubické Oktavián Kinský, jak na koni Isabelle přeskakuje kokardu, tedy ozdobu pro vítězného koně Velké pardubické, s letopočtem 1874. Jezdec je oblečený v dresu s červenými a bílými pruhy, což jsou barvy šlechtického rodu Kinských. „Je to vlastně jediná konkrétní postava a jediný konkrétní kůň,“ poznamenal Zeman.

Na samotných známkách znázornil současnost dostihu, zvolil anonymní koně a žokeje. „Za těch 150 let bylo tolik všelijakých osudů lidí i koní, že na to tři známky nestačí. To by se musela udělat strašně velká série, kde by všichni hrdinové a krásní koně byli zpodobněni,“ vysvětlil výtvarník.

Na první známce je vidět Taxis. Na druhé jsou koně zachycení ve skoku do dálky. „Takže překonávají nějaký ten vodní příkop, který se mi ale nevešel. Nahrazuje ho nápis Česká republika,“ doplnil Zeman. Na třetí známce jsou koně v cílové rovince.

Tvorba poštovních známek s motivem Velké pardubické byla pro Zemana příjemnou zakázkou. „Pro mě je to taková pohádková záležitost, kdy se plní přání. Splnilo se mi přání dělat něco, co mě opravdu baví. V pohádkách se plní tři úkoly, takže já jsem také plnil tři úkoly na tři známky,“ uvedl.

Související témata:
Poštovní známky