Hlavní obsah

Váňův kůň vyhrál kvalifikaci, žokej ho ale nevidí jako vhodného pro Velkou pardubickou

Roli favorita při závěrečné kvalifikaci na Velkou pardubickou splnil tři týdny před startem 134. ročníku slavné steeplechase svěřenec Josefa Váni, desetiletý hřebec Aeneas, s žokejem Josefem Bartošem. Na jejím startu ale zřejmě stát nebude.

Foto: archív Práva, Sport.cz

Aeneas vyhrál čtvrtou kvalifikaci na Velkou pardubickou.

Článek

„Moc jsme si přáli vyhrát. Na oranici před Havlovým skokem měl problém s měkkou půdou, ale pak jsme přišli na trávu a bylo to dobré. V cílové rovince bylo znát, že má spoustu sil,“ prohlásil Bartoš na adresu koně pojmenovaného po mytické řeckém válečníkovi. Velká pardubická je ještě o kilometr delší než kvalifikace (5800 m), což ale může být podle žokeje Aeneasův limit.

„Za sebe si myslím, že to není úplně kůň do Velké. Sice je zkušený a má to v nohách, jenže delší distance by pro něj opravdu mohla být problém. Nemá zrovna vytrvalecké vlohy,“ mínil Bartoš. „Musíme si sednout a v klidu to probrat. Své si k tomu řekne majitelka Jana Dufková i moje žena, ale mě Aeneas tedy hodně překvapil,“ uvedl Váňa.

Počet možných účastníků letošní Velké pardubické se každopádně rozrostl na 27 koní, třetí Zarate, čtvrtý Del Rey i pátý Godsalino na poslední chvíli splnili podmínky startu. Z devíti koní na startu čtvrté kvalifikaci s půlmilionovou dotací jich do cíle doběhlo jen šest.

V roli totálního favorita rámcového dostihu Ceny deníku Právo, steeplechase na 4500 m, neuspěl Fort Medoc, který až při svém osmém startu v kariéře poznal přemožitele. „Myslím, že na něm bylo znát, že několik měsíců neběhal,“ připustil Jan Kratochvíl, jenž seděl v sedle vítězného osmiletého ryzáka Popinjaye.

„Během celého kurzu ukázal, jaký je kanón. Chtěl jsem, aby překážky viděl, a on mi to vrátil, skákal je výtečně a poradil si s tvrdou konkurencí,“ chválil žokej koně, který by v termínu Velké pardubické měl běžet významný rámcový dostih – Cenu Vltavy.

Čtvrtá kvalifikace na Velkou pardubickou:
1. Aeneas (Bartoš)
2. High in the Sky (Vyhnálek)
3. Zarate (Kocman)
4. Del Rey (Kratochvíl)
5. Godsalino (Neprašová)
Cena deníku Právo:
1. Popinjay (Kratochvíl)
2. No Risk no Fun (Matuský)
3. Sasiro (Kocman)