Hlavní obsah

Ukrajinská vlajka musí zmizet, rozhodli na MS. Světové eso zuří

Nemůžeš mít na sobě ukrajinskou vlajku, vyslechla si od organizátorů mistrovství světa ve snookeru hvězda tohoto sportu Jack Lisowski. Je sice rodákem z britského Cheltenhamu, ale na své ukrajinské kořeny je patřičně hrdý. Vyjádřit tento pocit mu ale nebylo během šampionátu umožněno.

Foto: Profimedia.cz

Jack Lisowski během MS ve snookeru v Sheffieldu.

Článek

Malou vlajku Ukrajiny, která už téměř dva měsíce čelí brutální ruské invazi, měl umístěnou na vestě. Tu mu však nařídili organizátoři před zápasem prvního kola proti Mattheweovi Stevensovi sundat.

Na předchozích turnajích, včetně třeba Welsh Open, ji přitom směl bez problémů nosit. „Tady mi to ale nedovolí. Řekli mi, že ji nesmím mít, pokud nejsem Ukrajinec. Já kus Ukrajince ale v sobě mám, ale ten kus nebyl dostatečný. Vlajku nesmím nosit a nechápu proč," divil se 14. hráč světa.

„Tohle rozhodnutí mi nedává žádný smysl. Chci ho ještě zvrátit, protože vlajku chci nosit. Proč mi to sakra nechtějí dovolit? Mám ukrajinskou rodinu, můj děda se tam narodil, i můj táta tam byl," pokračoval.

Organizátoři vysvětlili svůj krok tím, že v tomto případě jde o politické gesto, což je prý v rozporu s pravidly světového snookeru (WST), který chce být politicky neutrální.

„Zásadně ale stojíme proti jakékoliv invazi do kteréhokoliv suverénního státu a proti všem formám násilí. Naše modlitby a myšlenky míří za trpícími v důsledku konfliktu na Ukrajině," píše se v prohlášení WST.

Související témata: