Hlavní obsah

Trenérka spoluvítěze Velké pardubické: Je to odplata těm, kteří se ke mně strašně chovali

Za Martinou Růžičkovou je velký lidský příběh. V malé stáji na Pohoří připravuje pět dostihových koní a jednoho nevypočitatelného ryzáka. Včera jí tento osmiletý valach připravil jeden z nejsilnějších životních zážitků, když sledovala, jak její kůň veze vstříc vytouženému prvnímu triumfu ve Velké žokeje Jaroslava Myšku. I když na potvrzení vítězství musela dlouhé minuty čekat. Sbor rozhodčích nakonec uzavřel doběh jako současný, a tak se z vítězství mohla začít naplno radovat. Společně s majitelem koně Zdeňkem Horou a dcerou Vanessou, která Sexy Lorda vodila.

Foto: Jan Němec

Majitel Sexy Lorda Zdeněk Hora (třetí zleva) přebíral pohár společně s trenérkou Martinou Růžičkovou a spolu s nimi i majitel Godfreyho Jiří Trávníček (druhý zprava) a trenér druhého vítěze Dalibor Török (úplně vlevo)

Článek
Fotogalerie

Sexy Lorda si připravuje a jezdí sama. Dlouhou dobu na něj nemohla sehnat žokeje, který by byl ochotný jezdit ho v dostihu, i když si museli jezdci všimnout, že kromě problematické povahy se v koni skrývá i potenciál.

Do toho učila ve škole a starala se o nemocného manžela, herce Rudolfa Jelínka, který letos zemřel. Pak se ocitla v zajetí bulváru, když ji původní manželova rodina nařkla, že těžce nemocnému manželovi neposkytuje dostatečnou péči.

Před dvěma lety uprosila žokeje Jaroslava Myšku, aby si na ryzáka sedl ve Velké slušovické. Vyhráli. A tak se zrodila „sexy spolupráce“. A včera podruhé v životě jako trenérka vyhrála Velkou pardubickou. Trochu dost událostí na jednu šedesátnici.

„Ve vítězství jsem doufala. Je pro mě velkou satisfakcí za to všechno, čím jsem si letos prošla,“ říká.

Kde vám v průběhu Velké nejvíc zatrnulo?

Jednoznačně na taxisu. V životě jsem nikdy neviděla skočit koně taxis z místa. Sexy Lord, jak je pružný jak gumička, tak je štěstí, že Myšák umí sedět. Pak už to bylo bezchybné.

Co jste prožívala, když jste viděla, jak žene žokej Myška s vaším Sexy Lordem do cíle?

To jsem se strašně radovala.

Ale pak, kde se vzal, tu se vzal, vynořil se Godfrey s Faltejskem…

A to jsem si myslela, že jsme druzí. Ale pořád jsem doufala. A pak jsem se modlila, ať je to mrtvola, tedy současný doběh.

Není ta radost poloviční, když se o vítězství musíte dělit?

Vůbec. Je to říše snů. A zas je to v něčem výjimečné.

Věřila jste, že Sexy Lord zvládne 6900 metrů dlouhý dostih. Přece jen šel poprvé a tempaři jako on dost často podstatnou část odvodí, udělají ostatním dobrý dostih a pak nestačí na ty koně se závěrem.

Trénovali jsme na to. Ale dneska se dobře vodil. Říkala jsem Jardovi, jak dáš ruce do krku, pěkně se zabalí.

Co jste radila Myškovi?

Připadá mi drzé něco radit rajťákovi, jako je Jarda. Ale on ví, že jsem s tím koněm denně, a moje poznatky bere.

Dokonce jste Sexy Lorda k Myškovi do Koles k němu na závodiště vozila.

Ano. Valach se vždycky po tréninku s ním posunul o hodně dál. Se mnou doma skočí všechno, pohoda jahoda. I to, že jsme s Jardou přijeli trénovat sem na závodiště, to všechno mělo vliv, že jsme vyhráli.

Pro vás je to trenérsky druhé vítězství ve Velké. To první máte se Charme Lookem. Ale toho jste dostala jako hotového koně, o kterém se ví, že je výborný. Jsou vítězství srovnatelná?

Toto nedělní je pro mě cennější. Charme Looka jsem dostala jako hotového fantastického koně a můj trenérský úkol byl ho udržet ve zdraví a kondici. Ale také jsme s ním museli pracovat. Teď je vidět, že to umíme i s úplným miminem. Tak u mě Sexy Lord začínal.

Neuvažujete, že by Sexy Lord startoval někde v zahraničí?

Ne. Tyhle ambice nemám. Já se v Pardubicích cítím jako doma. Tady jsou diváci, je to pro mě jako rodina. Letos jsme běželi třikrát ve Wrocłavi a mě to vůbec neoslovilo, protože mě tam neznají. Tady na sebe mávneme, popovídáme.

Není tajemstvím, že poslední rok ve vašem osobním životě nebyl nijak příjemný. Cítíte satisfakci?

Je to odplata těm, kteří se ke mně strašně chovali. Aby viděli, jaká skutečně jsem a že se starám nejen o zvířata, ale i o manžela. To, co mi udělali Rudlovi nejbližší ze života, to jim nikdy nezapomenu. Mám na sobě tričko s manželovou fotkou, aby byl se mnou. Nejlepší chlap mého života. Posledních devět let bylo smutných. Po dvou mrtvicích se horšil a horšil. Rodina se proti mně otočila. Strašně mě pošpinila, Lord a moje dcera mě drželi nad vodou.

Jezdíte si ho sama. Kolikrát s vámi praštil?

Osmkrát, desetkrát? Kromě mé dcery. Ta na něj sedla vždycky, když jsem byla po pádu bolavá. Ostatně každý, kdo ho kdy jezdil a ptal se, jak se Lord má, vzpomínal, co mu ten náš ryzák provedl. Ten zahodil každého, kdo na něm seděl.

Na Sexy Lorda jste dlouho hledala jezdce.

Jsme malá stáj. Těm, co jsem na něj posadila, to nešlo. Jezdecky si na něj přišel až Jarda Myška. Proskákal se mu ve Slušovicích na špici. Já totiž Lordovi skokansky stoprocentně nevěřím, protože umí vyběhnout doprava, což dělá málokterý kůň.

Foto: Jan Němec

Dva vítězní šampioni. Ryzák Sexy Lord a tmavý hnědák Godfrey.

Co vás čeká v nejbližších dnech?

V pondělí půjdu učit.

Nenapíšete si omluvenku?

Ne, nemůžu nechat školu ve štychu. Učitelé jsou nemocní, já se tam vždycky moc těším. Jsem taková učitelská záplata. Učím němčinu a suroviny na potravinářské škole.

Pořád máte sen převést do televizní podoby seriál o jediné jezdkyni, která vyhrála Velkou, Latě Brandisové?

Pořád na tom pracuju. Slíbila jsem, že dopíšu námět na scénář na další část. Teď jsem dopsala její život do Velké pardubické. Ale jak člověk zraje, zjišťuje, že její příběh není jen o Velké pardubické, ale hlavně o tom, co se dělo potom. Paní produkční se sama ozvala, což je vždycky dobře, a má to v rukou Česká televize, což je taky moc dobře. Takže teď mám před sebou rest to dopsat.

Související témata: