Hlavní obsah

Tady je mistryně světa, upozorňoval nápis na českou šampionku. Škoda, že jsem tak nestřílela, vytkla si

Stejně jako v Tokiu odstartovala olympijské hry pro českou výpravu ještě před jejím oficiálním zahájením. Lukostřelecká mistryně světa Marie Horáčková v prostorách pařížské Invalidovny obsadila v rozřazovacím kole, které slouží k sestavení pavouka, 31. místo, a než bude v individuální soutěži ve středu pokračovat, může se věnovat roli vlajkonošky.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká lukostřelkyně Marie Horáčková při rozřazovacím kole v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Ještě to nebyla ta pravá olympijská vřava. Hlavní stadion pro 8000 diváků zůstával prázdný, 32 lukostřeleckých terčů bylo rozestaveno o kousek dál od hlavní budovy Invalidovny, kterou nechal pro válečné veterány postavit Ludvík XIV. Nechybí ani výhled na Eiffelovu věž.

„Je to tu krásné. Co se bavím s kolegyněmi, všechny jsou z toho unešené. Je to v centru dění a náš sport je fakt vidět. Myslím, že si to lukostřelba zaslouží, protože je krásná esteticky, tak je tu v esteticky hezkém prostředí,“ usmívala se Horáčková.

Ze svého úvodního vystoupení už tak vysmátá nebyla. Nasbírala 651 bodů, o patnáct více než na úvod tokijské olympiády. „To není špatný výsledek. Jen nestačil na lepší umístění, což mě mrzí. Z toho jsem dost smutná,“ posteskla si po 31. místě v závodě, kde Korejka Lim Si-hjo obstarala světový rekord.

Díky loňskému triumfu v Berlíně měla Horáčková za sebou cedulku s nápisem World Champion. „To je na jednu stranu příjemné, na druhou jsem si říkala, že jsem tak vůbec nestřílela,“ hodnotila to.

Necítila se optimálně. „Přijdu si, jako bych byla někde nad námi, ne ve svém těle,“ říkala během závodu svému otci Zdeňkovi, jenž jako trenér stál hned za ní. „Musíš si to odpracovat, nebude to střílet samo,“ odpovídal jí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká lukostřelkyně Marie Horáčková s trenérem

Jednou se šíp zabodl jen do čtyřky, čímž se propadla v pořadí. „Asi jsem měla zkrat, držela jsem to hrozně dlouho a nějak to pustila. Naštěstí jsem pak udělala rychlý obrat, dala tam tři desítky a tím to zachraňovala,“ mohla se přece jen trochu pochválit.

Z rozřazovacího kola se nevypadává, má vliv jen na nasazení do vyřazovací části, v němž se Horáčková na úvod střetne s Zijodachon Abudsattorovovou z Uzbekistánu. V dalším kole už může přijít soupeřka z absolutní špičky.

„Ale pavouk je nevyzpytatelný. Moje kamarádka z Rakouska skončila desátá, což je dost nečekané, a může ji to nakopnout. Ale zase nemá tolik zkušeností s finálovou střelnicí, což je případ tak poloviny startovního pole,“ odhaduje Horáčková.

Vyřazovací souboje už probíhají na hlavním stadionu pod drobnohledem tisíců diváků, zatímco u rozřazovacího kola stáli za lukostřelkyněmi vesměs jen zástupci médií. „Bude to zase jiné střílení. Střídáte se, máte 20 sekund na šíp, na to se těším,“ přiznává.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Marie Horáčková během rozřazovacího kola