Hlavní obsah

Sokolové hlásí v Edenu téměř vyprodáno. Zacvičí i Gondíková

Šest let čekání je u konce, zbývají už jen čtyři dny. V neděli začne v Praze XVII. všesokolský slet. Cvičenci se opět představí primárně v Edenu na stadionu fotbalové Slavie. Česká obec sokolská (ČOS) registruje o letošní slet nebývalý zájem. Mezi cvičenci se v rámci skladby Leporelo objeví také moderátorka Adéla Gondíková.

Foto: Profimedia.cz

XVII. všesokolský slet začne v neděli

Článek

Starosta ČOS Martin Chlumský si během úterní tiskové konference v sídle sokolů pochvaloval nejen zájem cvičenců, ale také diváků. Páteční odpolední program, který 5. července slet završí, už je vyprodaný. Na čtvrteční večer už zbývají jen poslední lístky.

„Čeká nás velmi nabitý program, zahájení bude v Národním divadle. Čtvrteční večerní vystoupení by mělo být třešničkou na dortu,“ prozradil Chlumský. Předseda sletového týmu Petr Svoboda dodal, že organizátoři chystají pro diváky několik překvapení. Jedním z nich by měly být skladby se scénickým osvětlením, které ve světě nebývá obvyklé.

I kvůli tomu začíná čtvrteční program až v 21:00. „Musíme trošku pracovat s přírodou a osvětlení se za dne dělá špatně. Máme v zásobě i ohnivou show, ale na nacvičení máme krátký čas,“ dodal Svoboda.

Do příprav se v uplynulém roce zapojilo 100 tisíc sokolů a do Prahy míří téměř 20 tisíc účastníků, z toho více než 1500 lidí ze zahraničí. Generálkou pro slet byly župní, oblastní a krajské slety. Nácvik velkých skladeb proběhne v Edenu 1. července.

Slet spojuje. Takové je letošní heslo sokolů. Pořadatelé to ilustrovali i na případu moderátorky Adély Gondíkové, která se zúčastnila krajského sletu ve Voticích a cvičit bude i v Edenu, a to na skladbu Leporelo Ewy Farné. Na akci se podílí i otec Gondíkové Bohumil. Ten má na starosti zahajovací inscenaci Lucerna v Národním divadle.

„Otec se stal v tomto období mým bratrem,“ odlehčila Gondíková a připomněla, že sokolové se oslovují jako bratři a sestry. „Já se ke sletům dostala přes dceru. Udivila mě soudržnost cvičenců. Kdo to nezažije přímo na místě, těžko to pochopí,“ vyprávěla herečka.

Rozpočet letošního sletu se vyšplhá na 160 milionů korun. Sokolové získali poprvé od roku 1989 podporu vlády, která přispěla polovinou. Stát by ale na daních měl získat až 170 milionů korun. „Svědčí to o tom, že sport jen nenatahuje ruce směrem ke státní pokladně, ale je ‚průmyslem‘, který se vyplatí ekonomicky,“ vysvětloval člen marketingu a komunikace sletového týmu Marek Tesař.

Související témata: