Hlavní obsah

Šestnáct uchazečů o triumf ve Velké pardubické. Největším favoritem Godfrey

Aktualizováno

Samá nej. Nejstarší, nejslavnější, nejtěžší, nejdelší i největší. Těmito přívlastky je označována Velká pardubická steeplechase. První tři patří ke kontinentální Evropě, čtvrtý a pátý pro tuzemské dostihy. V neděli 13. října se poběží 134. Velká pardubická. Do jejího oficiálního názvu přibylo v posledních letech spojení se Slavia pojišťovnou. Jeden ze sportovních šlágrů každého roku navíc slaví letos jedno velké jubileum. První ročník se konal před 150 lety. Dostihový magnet dne, měsíce i roku, který začne v 16:00, můžete sledovat v podrobné online reportáži na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Archivní snímek z Velké pardubické z roku 2022

Článek

Na trať dlouhou 6900 metrů se vydá šestnáct více či méně sehraných párů. Ti nejlepší si rozdělí celkovou dotaci pět milionů korun. Letošní ročník bude psát několik zajímavých příběhů.

Největším favoritem podle sázkových kanceláří je Godfrey, vítěz první kvalifikace. Pro zajímavost, od té doby do Velké nezávodil. Jeho trenér Daniel Török si nemohl přát lepší spojení koně a jezdce. Do sedla osmiletého valacha se vyhoupne Jan Faltejsek, který pokukuje po sedmém vítězství. Navíc on jako jediný obhajuje prvenství z loňského roku, jelikož jeho parťáka Sacamira zradilo zdraví.

134. Velká pardubická
Délka: 6900 metrů
Počet překážek: 31
Dotace: pět milionů korun
Nejvíce vítězství - žokej: Josef Váňa - osm (1987-89, 1991, 1997, 2009-11)
Nejvíce vítězství - kůň: Železník - čtyři (1987-89, 1991)
Nejvíce vítězství - trenér: Josef Váňa - 11 (1996-97, 2001, 2006-11, 2017, 2019)
Nejvíce účastí: Josef Váňa - 28
Traťový rekord: Ribelino (žokej Pavel Kašný) - 8:56,01 minuty (2015)
Obhájce prvenství: Sacamiro (žokej Jan Faltejsek)

Na záda by mu měl funět Coko Beach s žokejem Keithem Michaelem Donoghuem. Status nejžhavějšího želízka možná ztrácí tím, že ve Velké pardubické ještě nikdy nestartoval. Jedno je však jisté, podobnou kvalitu už dlouhou dobu zahraniční účastník Velké neměl.

Fotogalerie

Počítat se musí i s Talentem. Třináctiletý svěřenec Hany Kabelkové se loučí s úspěšnou kariérou. Ve startovním poli má privilegium. Může se pochlubit tím, že jako jediný z koňského pole zvítězil, a to v roce 2021. V sedle bude mít Jana Kratochvíla, jenž také ví, jak je sladké vítězství ve Velké pardubické. Před sedmi lety vyhrál s No Time to Lose.

Komu se naopak nepodařilo ještě nikdy ve Velké pardubické kralovat, je žokej Jaroslav Myška. A to se na trať vydává už podvaadvacáté. Dvakrát dojel třetí, jednou druhý. K premiérovému triumfu by mu mohl dopomoct Sexy Lord, další z favoritů.

Startovní listina 134. Velké pardubické

1. Coko Beach (ž. Keith Michael Donoghue, stáj Gigginstown House Stud)

2. Jeremy Pass (am. Teddy Davies, Joy Slater)

3. Streets of Doyen (ž. Ben Harvey, Ergo Ventures Limited)

4. Argano (ž. Martin Liška, Marek Šimák)

5. Zataro (ž. James Best, Ramzová SK)

6. Sexy Lord (ž. Jaroslav Myška, HC Amphora-Hora)

7. Del Rey (ž. Jakub Kocman, D.V.P Kopálek CZ)

8. Godfrey (ž. Jan Faltejsek, DS Pegas)

9. Her Him (Lenka Neprašová, Ivana Porkátová)

10. Talent (ž. Jan Kratochvíl, DS Kabelkovi)

11. Star (ž. Ondřej Velek, MPL Racing CZ)

12. High in the Sky (Daniel Vyhnálek, DS Pegas)

13. Dulcar de Sivola (ž. Thomas Beaurain, Lokotrans)

14. Santa Klara (ž. Josef Bartoš, Scuderia Aichner SRL)

15. Player (ž. Marcel Novák, Nýznerov)

16. Lombargini (ž. Jan Odložil, EŽ Praha a. s.)

Jedinou klisnou mezi šestnáctkou koní je Santa Klara, která patří do úzkého okruhu favoritů. Na povel ji má trenér Josef Váňa mladší. Syn slavného otce, který nikdy na prvenství ve Velké nedosáhl. Pojede i trojnásobný vítěz Velké pardubické Josef Bartoš.

A když už padlo jméno Josefa Váni, osminásobného premianta Velké pardubické jako jezdce a jedenáctinásobného vítěze z pozice trenéra, tak letos kvůli zdravotním problémům nenasadí na dráhu žádného svého svěřence. Po dlouhých čtyřiadvaceti letech se posadí pouze na tribunu.

Drtivou převahu mužského pokolení lehce utlumí dvacetiletá Lenka Neprašová. Stane se teprve devátou ženou, která se rozjede vstříc Taxisově příkopu a dalším třiceti překážkám. Pokud by všechny zvládla, stala by se teprve šestou ženou, která by proťala cílovou pásku. A kdyby snad s koněm jménem Her Him vyhrála, stala by se po Latě Brandisové z roku 1937 teprve druhou královnou této ikonické steeplechase.

Nedělní odpoledne ukáže, jestli se nějaký z příběhů rozšíří, nebo zda se nenapíše nový.