Hlavní obsah

Šépku se Sedlákem motivovaly dvě zásadní zprávy. Mistrovství Evropy a více peněz, smáli se

Příběh ne nepodobný tomu, který v roce 2018 začali v Ostravě psát Ondřej Perušič a David Schweiner, prožívají na písku pod vysokou pecí v Dolní oblasti Vítkovic čeští beachvolejbaloví mladíci 22letý Jakub Šépka a 24letý Jiří Sedlák. Po dvou vítězných zápasech ve skupině si zajistili postup do play off a mohou se těšit na vyprodané víkendové bitvy. „Naprosto výborná věc!“ hledal slova po druhém vítězství na elitním turnaji J&T Banka Ostrava Beach Pro Jiří Sedlák.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Čeští beachvolebalisté Jakub Šépka (vlevo) a Jiří Sedlák na turnaji v Ostravě

Článek

Oba už v Ostravě v minulosti hráli, každý ale s jiným parťákem. Sedlák s Patrikem Maňasem (v roce 2021) a Šépka v loňském roce s Tomášem Semerádem. Hlavní část turnaje si pár, který spolupracuje od podzimu loňského roku, díky divoké kartě vyzkoušel až letos. „Dali nás k sobě reprezentační trenéři. Tím, jak se máme rádi, dokážeme dobře spolupracovat a vyhecovat se k lepším výkonům. Je to až neuvěřitelné,“ culil se Sedlák.

„Našli jsme k sobě cestu po několika letech s jinými spoluhráči loni na podzim. Odehráli jsme tehdy turnaj v Brazílii, tam nám to ale nevyšlo. Už tehdy jsme nicméně cítili, že to spojení může mít docela dobrý potenciál. Doufám, že nás čeká dlouhá a úspěšná cesta,“ pokračoval brněnský rodák Sedlák.

V Ostravě nejprve ve skupině Češi, kteří jsou na světovém žebříčku na 79. příčce, porazili osmý pár světa Nizozemce Stefana Boermanse a Yoricka de Groota 2:1 (21:18, 10:21, 15:7) a poté si vyšlápli i na tým ze čtvrté desítky světového beachvolejbalového žebříčku Němce Lukase Pfretzschnera se Svenem Winterem 2:0 (21:18, 21:18).

„Jako outsideři máme tu výhodu, že se do toho můžeme opřít, více zariskovat, protože jak bylo vidět v prvním i ve druhém zápase na našich soupeřích, i díky tomuto prostředí tady dopadá velký tlak,“ líčil Sedlák.

Dvěma výhrami si české beachvolejbalové dvojky zajistily program na víkend. „Moc jsme s tím nepočítali,“ smál se Šépka. „Ráno před druhým zápasem nás šéftrenér národního týmu (Andrea Tomatis) i vedlejší trenér (Matteo Galli) ale pořádně namotivovali. Andrea nám řekl, že když postoupíme ze skupiny, tak máme pravděpodobně zajištěný postup na mistrovství Evropy, což je neuvěřitelná motivace. Doufáme, že jsme si to tímto doopravdy zajistili,“ prozradil Sedlák. „No a Matteo taky říkal, že když postoupíme ze skupiny, tak je tam více peněz, to je pro nás jako pro studenty taky velká motivace,“ smáli se oba.

Oba svůj vzestup bez rozpaků spojují s aktuálními mistry světa Ondřejem Perušičem a Davidem Schweinerem, kteří právě v Ostravě semifinálovou účastí v roce 2018 odstartovali svůj vzestup. „Ukazují nám tu správnou cestu, zároveň jsou to naši dobří přátelé. Prezentují nám toho hodně, jak co se týče hry, tak také to, jak k beachi přistupovat jako člověk. Jsou pro nás opravdu dobrými příklady,“ řekl rodák z Prahy Jakub Šépka.

„Přesně tak, herně i takticky jsou ještě pořád na úplně jiné úrovni než my, ale když zrovna netrénují s ostatními týmy ze světové desítky, tak s nimi občas zatrénujeme my a díky tomu se od nich hodně učíme,“ připojil se Sedlák.

V Ostravě na učení ale není čas. „Ale mimo turnaje nám občas kluci poradí, co jak funguje, co oni hrají, jak to vypadá na téhle úrovni. Máme od koho čerpat,“ zdůraznil Šépka.

Související témata: