Hlavní obsah

Sázkovky vyplatily poloviční výhry na vítěze Velké pardubické

Krásný souboj, napínavé čekání, ale také nižší výhry přinesl takzvaný mrtvý doběh při nedělní Velké pardubické. Rozhodčí ani po prostudování dalších kamerových záznamů nedokázali určit jednoho vítěze, a proto se na listinu nejlepších zapíše jak Sexy Lord s žokejem Jaroslavem Myškou, tak Godfrey s žokejem Janem Faltejskem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Velká pardubická přinesla obrovské drama.

Článek
Fotogalerie

Sázkové kanceláře vyplatily sázejícím méně, než kdyby vyhrál jeden kůň. Vyhodnocení dvou vítězů, kdy se vsazený kurz každého z nich dělí dvěma, možná zmátlo některé sázející, kteří často nesázejí. Ale i odměnu za výhru ve Velké pardubické si oba vítězné týmy podělí dvěma, tedy každý dostal 1,5 milionu korun, a ne tři miliony určené pro jednoho vítěze.

„Podle herního plánu se původní kurzy na vítěze dělí počtem současně umístěných závodníků, v tomto případě dvěma,“ říká manažer komunikace společnosti Tipsport Jiří Hadrava a uvádí příklad hned na aktuálním vítězství, jak se výhry vyplácely.

„V případě sázky za 100 korun na Sexy Lorda v kurzu 7:1 nebyla výhra 700 korun, ale jen 350. Výhry tedy byly poloviční, ale zase Tipsport vyplácel sázky na oba koně,“ popisuje Hadrava.

A stejně postupovala i společnost Fortuna. „Vítězství dvou koní je určitě zajímavým momentem, samozřejmě jsme ale vypláceli sázky, resp. výhry, na oba. Pravidla každopádně v takové situaci říkají, že kurz na dotčených tiketech se dělí počtem vítězů, v tomto případě tedy dvěma,“ říká tiskový mluvčí Fortuny Petr Šrain. Do bilance mezi bookmakery a sázkaři tato situace nezasáhla, i v kontextu dalších umístění byli v plusu o cca 10 procent nakonec bookmakeři.

Tipsport přijal na pardubický dostihový víkend rekordní sázky za 23 milionů korun (vloni to bylo 22 milionů korun, předloni 17,4 milionu Kč). Přímo na Velkou pardubickou vsadili lidé 15 milionů korun, což je podle dat Tipsportu o 32 procent více než vloni. Přímo na závodišti vsadili návštěvníci skoro 50 tisíc tiketů za 9,2 milionu korun.

„Celkově jsme na dostihový den v Pardubicích přijali vklady za 12 milionů korun, přičemž zhruba polovina z této částky byla podána na Velkou Pardubickou,“ řekl Šrain s tím, že oba vítězové patřili do okruhu největších favoritů, Godfrey byl tím největším v kurzu 3:1, Sexy Lord byl třetím favoritem v kurzu 7,5:1. Oba koně pak byli i v hledáčku sázkařů u Fortuny – na výhru Godfreyho směřovala čtvrtina sázek, na Sexy Lorda 15 procent.

Také u Tipsportu věřili sázející nejvíce Godfreymu. Vložili na něj 1,5 milionu korun. „Nejvyšší sázka na něj byla 125 tisíc korun v kurzu 3,9:1, který se ve finále dělil dvěma,“ řekl Hadrava.

Sexy Lord byl až čtvrtým favoritem, ale přesto na něj lidé vsadili celkem 660 tisíc korun. Nejvyšší výhru, 140 tisíc korun, bral sázející na tiketu za 10 tisíc korun vsazeném na dva svěřence trenérky Hany Kabelkové. Sázkař správně vsadil, že bělouš Star skončí do 4. místa v kurzu 3,5:1 a hnědák Del Rey do 7. místa v kurzu 4:1.

Společnost Tipsport, která je partnerem a sponzorem dostihů v Česku, míří k vylepšení celoročního rekordu v obratu dostihových sázek. Se započtením uplynulého víkendu již činí 92 milionů korun, takže už na sobotním mítinku v Mostě by měl překonat loňský celoroční obrat 92,5 milionu korun.

Mrtvý dostih novinkou, v jiných sportech běžná věc

Zatímco v dostihovém sportu je mrtvý dostih věcí vzácnou, v dalších sportovních odvětvích tak ojedinělé současné doběhy nebývají. „Na letošním Euru bylo šest hráčů vyhlášeno jako nejlepší střelec, a tak se sázky na vítěze dělily šesti. Také v golfu se to často stává,“ vysvětluje Hadrava. A jeho kolega od konkurence udává příklad, který vešel do povědomí veřejnosti.

„Na letních olympijských hrách v Tokiu se na dělbě zlata s ohledem na stejný zápis domluvili skokani do výšky Baršim a Tamberi přímo v sektoru. Vždy jde o pikantní záležitost,“ dodal Šrain.

Související témata: