Hlavní obsah

Rusové odložili multisportovní Hry přátelství na příští rok

Hry přátelství, které chtělo Rusko uspořádat v září v Moskvě a Jekatěrinburgu jako mezinárodní multisportovní akci, se uskuteční až příští rok. S odkazem na pořadatele informoval o odložení soutěží specializovaný web Inside the Games.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rozhodnutí pořadatelé zdůvodnili zajištěním co největšího počtu sportovců, k čemuž by mělo pomoci přeložení akce na neolympijský rok. Podle nich prý dosud podalo žádost o účast na Hrách téměř 2500 sportovců ze 127 zemí. Soutěžit by se mělo v 36 odvětvích.

Hry přátelství mají navázat na hry Družba, jež byly v roce 1984 náhradní akcí pro země komunistického bloku včetně tehdejšího Československa, které bojkotovaly OH 1984 v Los Angeles. Jsou vnímané jako reakce na sankce, kterým ruští a běloruští sportovci čelí kvůli ruské agresi na Ukrajině. Rusko jejich konání oznámilo loni v době, kdy většina mezinárodních sportovních federací plošně nepřipouštěla sportovce z Ruska a Běloruska do mezinárodních soutěží.

Mezinárodní olympijský výbor se vůči Hrám přátelství ostře vymezil, protože je považuje za politizaci sportu, a tudíž porušení olympijské charty. Varoval národní olympijské výbory před tím, aby na akci své sportovce vyslaly.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.