Hlavní obsah

Rozpočet na rok 2025 navrhuje výdaje na sport stejné jako letos. NSA žádá zvýšení

Ministerstvo financí navrhuje, aby Národní sportovní agentura (NSA) v roce 2025 rozdělovala na sport stejně jako letos 6,9 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který úřad zveřejnil na webu. Předseda NSA Ondřej Šebek dnes na dotaz ČTK sdělil, že agentura žádala navýšení o 2,4 miliardy korun a chce o tom ještě jednat. Vláda bude projednávat rozpočet na konci září, pak se jím budou zabývat poslanci.

Foto: Petr Hloušek, Sport.cz

Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Článek

Státní dotace na sport byly za poslední dobu nejvyšší v roce 2019, kdy bylo k dispozici 9,6 miliardy korun. Od roku 2021 navzdory inflaci absolutní částka klesala. V roce 2023 se ustálila na současných 6,9 miliardy, které chce ministerstvo financí zachovat i pro příští rok.

Agentura to považuje za nedostatečné. „Národní sportovní agentura vznesla v rámci přípravy rozpočtu požadavek na navýšení o částku 2,4 miliardy s odůvodněním potřeby navýšení podpory investic do sportovní infrastruktury i sportovní činnosti na úrovni klubů zajišťujících péči o mládež. V aktuálním návrhu rozpočtu naše požadavky nebyly akceptovány. Nadále se snažíme s vládními představiteli vyjednávat o potřebě nárůstu podpory sportu a pohybových aktivit, a to zejména s ohledem na rozvoj zdatnosti a zdravotní prevenci,“ uvedl předseda agentury Šebek.

Na další vyjednávání zbývá několik týdnů, požadavky na navýšení svých rozpočtů vznášejí i jiné resorty. „Věříme, že se naše argumenty, které jsou v obecné rovině respektovány a akceptovány, projeví ve finálním návrhu rozpočtu, který bude vláda projednávat na konci září,“ poznamenal Šebek.

Částky, které budou k dispozici v jednotlivých dotačních programech pro rok 2025, se budou odvíjet od konečné verze rozpočtu. „Pokud se jej podaří navýšit, budou našimi prioritami investice, podpora klubů a prioritizovaných sportovních svazů,“ dodal předseda NSA.

Související témata:
Státní rozpočet